Μολότοφ, φωτιές και κλεφτοπόλεμος με τα ΜΑΤ στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Μολότοφ, φωτιές και κλεφτοπόλεμος με τα ΜΑΤ στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου
|

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν ακόμη μια φορά τα Εξάρχεια μετά το πέρας της πορείας για την επέτειο των 7 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 4.000 στο κέντρο της Αθήνας, ενώ είχαν επιστρατευθεί 6.000 αστυνομικοί.

Χρήση βίας από τα ΜΑΤ στην Πανεπιστημίου

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη Πανεπιστημίου, τη στιγμή που η κεφαλή της πορείας κατευθυνόταν από το Σύνταγμα στην Ομόνοια, όταν κάποιοι πέταξαν μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ τα οποία απάντησαν με κρότου-λάμψης. Η πορεία έσπασε στα δύο και όπως μετέδωσε ο Αλέξης Γαγλίας από το σημείο, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις να χτυπούν τους διαδηλωτές με τα γκλομπς. Ακολούθησε πετροπόλεμος ενώ διαδηλωτές και φωτορεπόρτερ καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν χτυπήματα στο κεφάλι από γκλομπ.

Φωτιές στα Εξάρχεια

Στη συνέχεια αντιεξουσιαστές κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια, που μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Καμμένοι κάδοι, σπασμένα φανάρια, φωτιές σε ΙΧ και περίπτερο.

Παράλληλα μικρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε σε μπαλκόνι διαμερίσματος του πρώτου ορόφου στην οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το πυροσβεστικό όχημα αδυνατούσε να καταφτάσει στην οδό Στουρνάρη για να την σβήσει. Επίσης, νεαροί επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε σούπερ μάρκετ στην οδό Σπύρου Τρικούπη.

Είχαν κρύψει τσάντες με μολότοφ

Όπως μετέδιδε από το σημείο ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, στα Εξάρχεια οι κουκουλοφόροι είχαν χωριστεί σε τουλάχιστον πέντε ομάδες έχοντας, όπως έλεγαν οι αστυνομικοί, οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης ταραχών. Είχαν στην κατοχή τους τεράστιο αριθμό βομβών μολότοφ και ναυτικών φωτοβολίδων που εκτόξευσαν με «ευθεία βολή» κατά των αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, ομάδες κουκουλοφόρων είχαν κρύψει τσάντες με βόμβες μολότοφ στην πλατεία Εξαρχείων, αρκετές ώρες πριν ξεκινήσει η πορεία. Έτσι, όταν τελείωσε η πορεία και ταμπουρώθηκαν στα Εξάρχεια, πήραν τις έτοιμες βόμβες μολότοφ και τις πέταξαν προς τους αστυνομικούς.

Παράλληλα το πρωί είχαν εντοπιστεί από την αστυνομία 120 βόμβες μολότοφ και αντιασφυξιογόνες μάσκες στον λόφο του Στρέφη.

Έγιναν πάνω από 25 προσαγωγές.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Αλέξης Γαγλίας

Επιμέλεια: Αγγελική Κουγιάννου

Επεισόδια στις συγκεντρώσεις για τον Αλέξη Γρηγορόπουλου

Πήγαινε στην αρχική σελίδα