G.E.T.: Το ελληνικό ελαιόλαδο που προσφέρει ανεπανάληπτες γαστρονομικές εμπειρίες παγκοσμίως

G.E.T.: Το ελληνικό ελαιόλαδο που προσφέρει ανεπανάληπτες γαστρονομικές εμπειρίες παγκοσμίως

Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι η απόλυτη αλήθεια. Ότι δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι ορμώμενοι από την παράδοση μελετούν, μαθαίνουν, αφουγκράζονται και προσπαθούν σκληρά είναι εκείνοι που δημιουργούν θαύματα. Θαύματα τα οποία χωράνε σε ένα υπέροχο γυάλινο μπουκάλι και έχουν γεύση γεμάτη, μεστή και, πάνω απ' όλα, απόλυτα ελληνική.

Αυτή είναι και η περίπτωση του Βασίλη Αϊβάζογλου και της Μαίρης Καροπούλου, οι οποίοι βασιζόμενοι στην παράδοση και την κουλτούρα των παππούδων τους και μετά από πολλά ταξίδια στις καλύτερες περιοχές που παράγουν ελαιόλαδο, στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αποφάσισαν το 2012 να δημιουργήσουν μια εταιρεία και ένα brand name κάτω από το οποίο θα συσκευάζουν ότι καλύτερο προσφέρει η ελληνική φύση. Έτσι γεννήθηκε η G.E.T.|Greek Exquisite Tastes.

Το πρώτο προϊόν που λανσαρίστηκε στην αγορά ήταν το Κορωνέικης ποικιλίας βιολογικό ελαιόλαδο G.E.T.|Premium Organic Extra Virgin Olive Oil, το οποίο από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε για την ποιότητά του αποσπώντας βραβεία σε κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου. Αλλά η G.E.T επιφυλάσσει πολλές ακόμη εκπλήξεις για τον ουρανίσκο μας, με ψητές ελιές, αλλά και πάστες ελιάς που διαφοροποιούνται από όσα έχουμε δοκιμάσει ως σήμερα, αποτελώντας μοναδικά gourmert εδέσματα.

Ο Βασίλης Αϊβάζογλου μίλησε στην HuffPost Greece για όλα όσα έμαθε στην Ιταλία για το ελαιόλαδο, για τα εμπόδια που βάζει η χώρα μας στον Έλληνα παραγωγό, για το εάν συμφωνεί με την περιβόητη άποψη ότι το «ελληνικό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο στον κόσμο», αλλά και για το πώς τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν τις ξένες αγορές.

Πώς άρχισαν όλα;

Γνωριστήκαμε με τη σύζυγο μου Μαίρη Καροπούλου στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Εγώ σπούδασα Ιατρική, ενώ η σύζυγος είναι πτυχιούχος φαρμακευτικής.Η παραμονή μας στην γειτονική χώρα ήταν καθοριστική στα μετέπειτα βήματά μας. Εκεί είδαμε για πρώτη φορά την ιερή προσήλωση των ανθρώπων στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα καθώς και το με πόση προσοχή εισάγουν νεωτερισμούς στις μαγειρικές τους. Εκεί ανακαλύψαμε το σεβασμό στα υλικά μέσα από την απλότητα στην κουζίνα και την αξία της εξαιρετικής πρώτης ύλης στην γαστρονομία - αξίες που δυστυχώς για πολύ καιρό είχαν ξεχαστεί και παραγκωνιστεί στην Ελλάδα. Στην Ιταλία επίσης εμβάθυνα τις γνώσεις μου πάνω στην παραγωγή του ελαιόλαδου. Διαπίστωσα ότι η παραγωγή ενός εξαιρετικού ελαιόλαδου δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά θέλει κόπο, γνώση και φυσικά μεράκι.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε λοιπόν την εταιρεία σας;

Είπαμε ότι όταν θα επιστρέφαμε στην Ελλάδα θα χρησιμοποιούσαμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας για να φέρουμε τον ξένο καταναλωτή σε επαφή με τον απίστευτο πλούτο που ονομάζεται «Εξαιρετικό Ελληνικό Αγροτικό Προϊόν». Το 2012 αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε την εταιρεία μας και ένα brand name κάτω από το οποίο θα συσκευάζουμε ότι καλύτερο προσφέρει η ελληνική φύση.

Ποια είναι η φιλοσοφία και της εταιρείας σας;

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας σε όλο τον κόσμο μια ανεπανάληπτη, αυθεντική, ελληνική γαστρονομική εμπειρία. Όλα τα προϊόντα της G.E.T.|Greek Exquisite Tastes προέρχονται είτε από τα κτήματά μας, είτε από προσεκτικά επιλεγμένους μικρούς παραγωγούς και προσφέρονται σε περιορισμένη ποσότητα. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε την υψηλή ποιότητα και την εκλεκτή γεύση των πρώτων υλών που φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών.

Πόσο εύκολο ήταν να υλοποιήσετε την ιδέα σας; Ποια ήταν τα εμπόδια που αντιμετωπίσατε;

Η υλοποίηση της ιδέας μας δεν ήταν και εξακολουθεί να μην είναι μια απλή υπόθεση. Στα πολύπλοκα θέματα παραγωγής και τυποποίησης premium ποιότητας αγροτικών προϊόντων προστίθενται και οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε θέματα διείσδυσης και προώθησης στις ξένες αγορές. Η εξαγωγική δραστηριότητα, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς σαν εμάς, είναι μια χρονοβόρα και ταυτόχρονα κοστοβόρα διαδικασία.

Σε αυτές τις αντικειμενικές δυσκολίες οφείλουμε να προσθέσουμε και το ασταθές πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Γεγονότα όπως επαναλαμβανόμενες εκλογές, σενάρια για Grexit και capital controls, αυξάνουν διαρκώς την δυσπιστία των ξένων απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις και δυσχεραίνουν το κλείσιμο συμφωνιών.

Από που προμηθεύεστε τις πρώτες ύλες για τα προϊόντα σας, ποια είναι η διαδικασία παραγωγής τους και που γίνεται;

Η συνεργασία της οικογένειάς μας με έναν φίλο βιο-καλλιεργητή με μοναδική κουλτούρα στην παραγωγή εκλεκτού ελαιολάδου είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου αυθεντικού μας προϊόντος, το G.E.T.|Premium Organic Extra Virgin Olive Oil. Το GET|Premium Organic EVOO παράγεται στην Λακωνία της Πελοποννήσου, στην ευρύτερη περιοχή της Μονεμβασιάς. Οι πράσινες φυσικές ελιές Αμφίσσης που χρησιμοποιούμε στα νέα προϊόντα μας προέρχονται αποκλειστικά από τα κτήματά μας στη Στύρφακα Λαμίας. Ακολουθώντας με σεβασμό μια παράδοση 100 χρόνων, προς το τέλος κάθε Σεπτεμβρίου, συλλέγουμε αποκλειστικά με το χέρι τις ελιές, διαλέγουμε προσεκτικά τις καλύτερες και ξεκινάμε την παραδοσιακή διαδικασία επεξεργασίας και ξεπικρίσματος του καρπού που περιλαμβάνει αποκλειστικά θαλασσινό αλάτι και νερό. Πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 9 με 10 μήνες μέχρι οι ελιές να είναι έτοιμες. Μ’ αυτόν τον τρόπο διατηρούμε ανέπαφα όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της πράσινης ελιάς και επιτυγχάνουμε ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι το «ελληνικό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο στον κόσμο»;

Σε γενικές γραμμές δεν συμφωνώ με βαρύγδουπες εκφράσεις του τύπου «το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου». Είναι πολύ γενικευμένες. Η αλήθεια είναι ότι ανά τον κόσμο βρίσκουμε περιοχές και καλλιεργητές που κάνουν εκπληκτική δουλειά παράγοντας εκλεκτά ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας. Για παράδειγμα, οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί της Ιταλίας και ειδικά στην περιοχή της Τοσκάνης, παρουσιάζουν εδώ και πολλά χρόνια εκπληκτικά ελαιόλαδα συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού brand name στο ελαιόλαδο όπως είναι το «made in Italy». Αυτό τους βοήθησε παράλληλα με την ανάπτυξη ενός υγιούς αγροτουριστικού μοντέλου και με τοπικές, αλλά και εθνικές στρατηγικές προώθησης των προϊόντων τους, να εδραιωθούν στις ξένες αγορές και περισσότερο στις συνειδήσεις των ξένων καταναλωτών ως το συνώνυμο της ποιότητας στο ελαιόλαδο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος ξένος καταναλωτής θεωρεί το ιταλικό ελαιόλαδο ως το «καλύτερο στον κόσμο» , ενώ πολλές φορές αγνοεί ακόμα και ότι η Ελλάδα παράγει λάδι.

Η παρουσία του ελληνικού ελαιόλαδου στο εξωτερικό δεν φαίνεται να είναι ανάλογη της ποιότητας του. Συμφωνείτε;

Η χώρα μας είναι μια ευλογημένη γωνιά στον κόσμο. Έχουμε την τύχη λόγω εδαφικής ιδιαιτερότητας και βιοποικιλότητας να διαθέτουμε ιδανικά «terroir» για την καλλιέργεια σχεδόν του οτιδήποτε, συνεπώς και του ελαιόλαδου. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από μερικές φωτεινές εξαιρέσεις, ήταν ευρέως διαδεδομένες λανθασμένες καλλιεργητικές και παραγωγικές πρακτικές ,ενώ παράλληλα απουσίαζε παντελώς μια έστω και στοιχειώδης εθνική στρατηγική προώθησης του ελληνικού ελαιόλαδου στις ξένες αγορές. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς αυτό κάπως αλλάζει .Όλο και περισσότεροι παραγωγοί ενημερώνονται και εφαρμόζουν στο χωράφι και στα ελαιοτριβεία σωστές πρακτικές παραγωγής με αποτέλεσμα η χώρα μας να παρουσιάζει όλο και περισσότερα εκπληκτικά ελαιόλαδα premium ποιότητας. Από την άλλη όμως συνεχίζει να λείπει μια ενιαία εθνική στρατηγική προώθησης του ελαιόλαδου στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα ο Έλληνας παραγωγός να πασχίζει να βρει τη θέση που του αναλογεί στα ξένα ράφια.

Ποια ήταν η ανταπόκριση στα δικά σας προϊόντα στο εξωτερικό;

Η ανταπόκριση των καταναλωτών στα προϊόντα μας είναι εξαιρετική. Οι περισσότεροι εκπλήσσονται γιατί δεν ήξεραν και δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα κάνει τόσο ξεχωριστά προϊόντα. Πολλές φορές ακόμα και οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας για διακοπές, ειδικά όσοι έρχονται με all inclusive, δεν κατορθώνουν να δοκιμάσουν τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις κατά την παραμονή τους. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει εξαγωγές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία , Σουηδία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανο , Καναδά και Ταϊβάν, ενώ ετοιμαζόμαστε να μπούμε και στην αγορά των ΗΠΑ.

Γενικότερα όσον αφορά τα ελληνικά προϊόντα, ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για έχουν δυναμικότερη παρουσία στις αγορές και στα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού;

Χρειάζονται πάνω απ’ όλα παραγωγοί με πολύ καλά προϊόντα και σταθερή ποιότητα που δεν θα απογοητεύσουν τους ξένους αγοραστές ποτέ. Σε αρκετές περιπτώσεις, χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός των συσκευασιών ώστε να μπορούν να ταιριάζουν στις διεθνείς αγορές. Γενικά είναι απαραίτητος ένας σωστός και ρεαλιστικός στρατηγικός σχεδιασμός για κάθε εταιρεία και παραγωγό ξεχωριστά. Στη συνέχεια χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ των μικρομεσαίων παραγωγών .Οι εξαγωγές είναι μια δύσκολη υπόθεση για να μπορέσει ο καθένας μόνος του να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα. Και τέλος χρειάζεται επιτέλους να αποκτήσουμε μια εθνική στρατηγική προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις ξένες αγορές.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πλέον ο κύκλος εργασιών αρχίζει με αργά αλλά σταθερά βήματα να διευρύνεται. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε μέσα στο 2016 να κάνουμε γνωστά στις αγορές που έχουμε ήδη κάνει άνοιγμα τα νέα προϊόντα μας, καθώς και να μπούμε και σε κάποια καινούργια αγορά, όπως είναι αυτή των ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό ήδη από το 2015 στην εταιρεία συμμετέχει και συνεργάζεται ενεργά ο αδερφός μου Αλέξανδρος Αϊβάζογλου. Επίσης, η οικογένειά μας στη Λαμία έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια του κελυφωτού φιστικιού, στο Αιγίνης δηλαδή. Στα άμεσα σχέδια μας, εντός του 2016, είναι να έχουμε μια καθετοποιημένη παραγωγή κελυφωτού φιστικιού –από το χωράφι μέχρι και την τελική συσκευασία- ώστε να λανσάρουμε και αυτό το εκπληκτικό προϊόν στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές.