Τσίπρας: Ένας προϋπολογισμός δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση

Τσίπρας: Ένας προϋπολογισμός δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση
Menelaos Myrillas / SOOC

«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια δύσκολη άσκηση για εμάς» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τον βήμα της Βουλής, στην ομιλία τους για τον προϋπολογισμό του 2016, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας. Μια άσκηση η οποία θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. «Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δικός μας στόχος ένας βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Γνωρίζουμε καλά ότι αυτοί οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο σημερινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι διαθέτει και την ικανότητα να ηγηθεί της μεγάλης αυτής κοινωνικής προσπάθειας», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Τα τελευταία 6 χρόνια υλοποιήθηκε στη χώρα μια πολιτική ακραίας και σκληρά ταξικής δημοσιονομικής προσαρμογής και εσωτερικής υποτίμησης. Τα προηγούμενα χρόνια διαπράχτηκαν εγκλήματα κατά του κοινωνικού κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων»,τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η πολιτική πραγματικότητα που η κυβέρνησή του κληρονόμησε. «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος. Αλλά με ένα άψογα σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης», πρόσθεσε και εξήγησε: «Ήταν ακριβώς αυτό το σχέδιο που η δική μας κυβέρνηση αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει σήμερα να αμφισβητεί».

Κάλεσμα για συνεννόηση

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου κάλεσα για συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας τους να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια, «αντί να προσπαθείτε με τερτίπια να αποδείξετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα».

Χαρακτήρισε φαντασιώσεις τα περί δήθεν οικουμενικών κυβερνήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εθνική κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές για να μην μειωθούν οι συντάξεις. «Θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια», κατέληξε.

5 διαψεύσεις

«Άλλοι προφήτευαν την κατάρρευση και την καταστροφή. Αποδείχτηκαν ψευδοπροφήτες και μάλιστα επανειλημμένα», τόνισε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι διαψεύστηκαν 5 φορές:

  1. To «όχι» του δημοψηφίσματος δεν οδήγησε τη χώρα εκτός ευρώ αλλά ενίσχυσε τη διαπραγματευτική μας θέση.
  2. Η έξωθεν επιβολή τραπεζικών περιορισμών δεν οδήγησε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος
  3. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν καθήλωσαν την οικονομία
  4. Δεν απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί αλλά προστατεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες
  5. Η ύφεση για το 2015 όχι μόνο δεν άγγιξε ποσοστά διψήφια αλλά έμεινε μηδενική

Προβλέψεις προϋπολογισμού

«Μπορεί να μην βρισκόμαστε ακόμη στη φάση της αναδιανομής πλούτου αλλά πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο: την ανακατανομή των βαρών» είπε αναφορικά με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ο κοινωνικός προϋπολογισμός ενισχύεται κατά 823 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε ότι εκτιμάται πως τα πρώτα δείγματα θα εμφανιστούν το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Επεσήμανε δε ότι ως ενεργητική πολιτική απασχόλησης θα απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς 450-500 εκατ. μέσα στο 2016 από τα 1,4 δισ του ΕΣΠΑ 2014-2020. Παράλληλα ξεκινούν άμεσα 12 προγράμματα απασχόλησης για 104.000 ανέργους. «Παρουσιάζεται μείωση της ανεργίας, αλλά εμείς δεν θα πανηγυρίσουμε όπως θα κάνατε εσείς. Γιατί η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα ποσοστά», τόνισε.

Επίσης διατηρείται η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, παρά τις Κασσάνδρες.

Χρέος

Αναφορικά με το χρέος, επεσήμανε ότι μετά την 1η αξιολόγηση ξεκινούν οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους. «Η προοπτική βιωσιμότητας και εξυπηρέτησης του χρέους θα ανοίξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την Ελλάδα από το νέο έτος».

Προσφυγικό

Την ομιλία του ξεκίνησε αναφερόμενος στο προσφυγικό και την παραφιλολογία για την αποπομπή της Ελλάδας από την Σένγκεν. Μάλιστα όπως είπε, πρώτοι ήταν οι βουλευτές της ΝΔ εκείνοι που αναπαρήγαγαν τα σενάρια αυτά και ότι ορθώς παραπέμπεται η χώρα. Αντ' αυτού, όπως είπε, το Συμβούλιο υπουργών έδωσε στην Ελλάδα συγχαρητήρια για τις κινήσεις της. «Είδαμε πρωτοσέλιδα για το νέο Grexit. Και χθες, Παρασκευή, διαψεύστηκαν πλήρως για ακόμη μια φορά», είπε. Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση για προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας.

«Εντάξει αυτοί που έχουν στόχο να βάλουν την Ελλάδα στο στόχαστρο. Εντάξει τα κέντρα της διαπλοκής που τώρα ξεψυχάνε και έχουν κάθε λόγο να λένε ότι η Ελλάδα είναι αφρικανική χώρα, αλλά και εσείς; Κατανοώ ότι, δυστυχώς για τη χώρα, βρίσκεστε σε ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, αλλά υπάρχουν όρια. Εκεί που υπάρχει ζήτημα εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε τέλος και στην αλληλεγγύη του κόσμου στα ελληνικά νησιά. «Ο ελληνικός λαός δείχνει την αλληλεγγύη του όταν κάποιοι άλλοι χτίζουν τείχη. Στα ελληνικά νησιά υλοποιείται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε.

Δημοφιλή