153 «ναι» από τη Βουλή στον προϋπολογισμό του 2016

153 «ναι» από τη Βουλή στον προϋπολογισμό του 2016
Sooc

Ένας δύσκολος προϋπολογισμός για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που φιλοδοξεί ωστόσο να αποτυπώσει κάποια κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή πόρων που έλλειπαν τα τελευταίες χρόνια των Μνημονίων (όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας), ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής από την Βουλή ο προϋπολογισμός του 2016.

Η ψηφοφορία -που παραδοσιακά εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης- δεν κλυδώνισε την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, που ψήφισαν όλοι «υπέρ». Κατά ψήφισαν 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ υπήρχαν και δύο απουσίες.

Αναφορικά με τις δύο τελευταίες απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τον Στάθη Παναγούλη και τον Νίκο Νικολόπουλο, ο πρώτος καταψήφισε τον προϋπολογισμό και ο δεύτερος έστειλε επιστολική ψήφο (με την οποία καταψήφιζε) που όμως δεν προσμετρήθηκε. Απών από την ονομαστική ψηφοφορία ήταν και ο ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βαγιώνας, ο οποίος με επιστολή του δήλωσε την πρόθεσή τους να καταψηφίσει.

Τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας υπερψήφισαν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης και τα καταψήφισαν 145 βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: Ένας προϋπολογισμός δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση

Κατά την ομιλία του πριν την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμός δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση γιατί προσπαθεί αποτυπώσει ένα στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας.

Πλακιωτάκης: O κ. Τσίπρας αναπαύεται πάνω στο αλαζονικό του συννεφάκι

Με φουλ επίθεση έκανε το ντεμπούτο του ως πρόεδρος της ΝΔ -αν και μεταβατικός- σε επίσημη ομιλία του στη Βουλή ο Γιάννης Πλακιωτάκης, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτήρισε δε τον προϋπολογισμό «εξωπραγματικό, κοινωνικά άδικο και καταδικασμένο να αποτύχει».

Ο Κουτσούμπας και η Αριστερά του κεφαλαίου

Για «συντηρητική αναδίπλωση του πολιτικού σκηνικού», έκανε λόγο ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016.

Όπως εξήγησε «επιχειρείται η όψιμη μεταμφίεση του ΠΑΣΟΚ και η αναμόρφωση της Ν.Δ.» για να υπάρχουν έτοιμες δυνάμεις να αναλάβουν, ωστόσο η συντηρητική αναδίπλωση γίνεται «είτε με όσους κυλούν σε θολά ποτάμια είτε με άλλους που τους ακούσαμε και απόψε να παίζουν το ρόλο του λαγού – μέσα σε τσίρκο βέβαια», είτε με την Χρυσή Αυγή την οποία χαρακτήρισε φασιστικό κόμμα που περιμένει να ολοκληρωθεί η δίκη της για να επαναλάβει τις παράνομες πράξεις της.

Θεοδωράκης: Το όφελος της χώρας είναι να είμαστε αντίπαλοι αυτής της κυβέρνησης

«Το Ποτάμι ήταν και είναι εδώ για να βοηθήσει τη χώρα και το καλοκαίρι δεν μετρήσαμε το πολιτικό κόστος και φανήκαμε χρήσιμοι για την πατρίδα. Τώρα το χρήσιμο για την πατρίδα είναι να είμαστε απέναντί σας», διεμήνυσε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος, Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής. Αιτιολόγησε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει δείξει καμία διάθεση να αλλάξει κάτι, «απλώς προσθέτει κόστος πάνω στο κόστος, σπατάλη πάνω από τη σπατάλη» και σε αυτόν τον δρόμο «δεν μπορούμε να είμαστε σύμμαχοι, είμαστε αντίπαλοι».

Γεννηματά: Ούτε εκβιασμοί περνάνε σε εμάς, ούτε συμψηφισμούς κάνουμε

Κάλεσμα σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συμφωνήσουν για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της κρίσης και πώς έφθασε η χώρα στα μνημόνια, αλλά και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, απηύθυνε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Λεβέντης: Να μπουν τεχνοκράτες στις θέσεις των υπουργών

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσει οικουμενική κυβέρνηση και μετά να φέρει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε διαφορετική περίπτωση «η κυβέρνηση θα καταρρεύσει».

Τα πραγματικά κρας τεστ

Και αν η αποψινή ψηφοφορία δεν απειλεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, τα πραγματικά κρας τεστ είναι αυτά που έρχονται, με αποκορύφωμα το ασφαλιστικό. Το πρώτο είναι το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, η ψήφιση των οποίων θα απελευθερώσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Αυτό εκτός απροόπτου αναμένεται να έρθει προς ψήφιση μεταξύ 19-22 Δεκεμβρίου. Το επόμενο είναι ο κάβος του ασφαλιστικού. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ιδανικό θα ήταν να ψηφιστεί αμέσως μετά, περίπου στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα πάει για το πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου.

Δημοφιλή