10 «καυτές» ημέρες για επίτευξη συμφωνίας και ψήφιση προαπαιτούμενων. Ποιες είναι οι διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν

10 «καυτές» ημέρες για επίτευξη συμφωνίας και ψήφιση προαπαιτούμενων. Ποιες είναι οι διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν
Sooc

Ακόμα 10 «καυτές» ημέρες έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου η υποδόση του 1 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Η έναρξη από σήμερα στην Αθήνα του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, θα πρέπει να οδηγήσει στο κλείσιμο και της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων δράσεων, με τους δανειστές όμως να είναι ξεκάθαροι ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Και τα δύσκολα δεν είναι τίποτα άλλο από το Ασφαλιστικό, προκειμένου η κυβέρνηση να νομοθετήσει στις αρχές του 2016 τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

Στόχος οι διαπραγματεύσεις οικονομικού επιτελείου και δανειστών είναι να διαρκέσουν έως την Παρασκευή, καθώς το Σάββατο είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν μαζί με εκπροσώπους των τραπεζών για τις ΗΠΑ όπου θα διεξαχθεί επενδυτικό συνέδριο.

Αν και επισήμως ο κύκλος των επαφών που ξεκινούν από σήμερα (Τρίτη) αφορούν τη λίστα των 13 προαπαιτούμενων δράσεων, θεωρείται δεδομένο ότι το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Το ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους τέσσερις επικεφαλής των θεσμών έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Σε αυτό το ραντεβού ο κ. Κατρούγκαλος θα επιχειρήσει να διαπιστώσει τις προθέσεις των δανειστών αναφορικά με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις .

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελληνική πλευρά επιμένει στο «ισοδύναμο» της αύξησης των μισθολογικών εισφορών προκειμένου να καλυφθεί μέρος των περικοπών για το 2016, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερή ψήφιση του ασφαλιστικού στη Βουλή εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι το Ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τα Φώτα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι διαφορές που τους χωρίζουν

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να γεφυρώσει τις διαφορές που την χωρίζουν με τους δανειστές, αλλά και να καλύψει την απόσταση των προτάσεων που έχει καταθέσει από τις δεσμεύσεις που η ίδια ανάλαβε με τη ψήφιση του τρίτου Μνημονίου.

Βασική διαφορά παραμένει η εφαρμογή της κυβερνητικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% προκειμένου να διασωθούν οι κύριες συντάξεις. Ωστόσο, οι δανειστές δείχνουν να μην έχουν καμία διάθεση υποχώρησης σε αυτό το μέτωπο επιμένοντας ότι η αύξηση θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Άγνωστο παραμένει και το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα κρίνει το ύψος της αναλογικής σύνταξης που θα προστεθεί στην Εθνική. Οι θεσμοί επιμένουν σε ποσοστό μεταξύ 45% και 50%, την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για ποσοστό κοντά 60%, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων για την Εθνική σύνταξη.

Το πακέτο με τα προαπαιτούμενα

«Αγκάθια» υπάρχουν βέβαια και στο μέτωπο των 13 προαπαιτούμενων δράσεων που θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου όπως έχει γράψει η HuffPost Greece όλα να έχουν τελειώσει πριν τις 20 Δεκεμβρίου.

Τα κύρια μέτωπα είναι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η διαχείριση των κόκκινων δανείων, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και το μισθολόγιο του Δημοσίου, έστω και αν με δηλώσεις τους αμέσως μετά το Eurogroup οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ευχαριστημένοι από την πορεία υλοποίησης του τρίτου Μνημονίου.

Δημοφιλή