Τα «μυστικά» των κουκουλοφόρων: Οι νέες «εκρηκτικές» μολότοφ, η κρυφή «γιάφκα», οι τσιλιαδόροι των Εξαρχείων και η εξάντληση των χημικών

Τα «μυστικά» των κουκουλοφόρων: Οι νέες «εκρηκτικές» μολότοφ, η κρυφή «γιάφκα», οι τσιλιαδόροι των Εξαρχείων και η εξάντληση των χημικών
Eurokinissi

Νέες βόμβες μολότοφ στις οποίες είχαν προσαρμοστεί με κολλητική ταινία γκαζάκια χρησιμοποιήθηκαν στα εκτεταμένα επεισόδια στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πρόκειται για τις λεγόμενες –στη γλώσσα των αστυνομικών- «εκρηκτικές» μολότοφ που είχαν να χρησιμοποιηθούν από τα επεισόδια της Κερατέας το 2011. Η ανάφλεξή τους στο έδαφος προκαλεί μεγαλύτερη έκρηξη από τις «κοινές» μολότοφ και ενέχει κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών.

Οι κουκουλοφόροι χρησιμοποίησαν, επίσης, σωλήνες μέσα από τις οποίες εκτόξευαν φωτοβολίδες σε ευθεία βολή με στόχο αστυνομικούς. Από την σφοδρότητα των επιθέσεων τραυματίστηκαν σοβαρά τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι νοσηλεύονται με εγκαύματα.

Οι ομάδες κουκουλοφόρων είχαν φτιάξει εκατοντάδες μολότοφ πριν ξεκινήσει η πορεία της Κυριακής. Όπως αποκαλύπτουν αστυνομικές πηγές, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας εντόπισαν ημιυπόγεια εγκαταλελειμμένη αποθήκη στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Αραχώβης στα Εξάρχεια, μέσα στην οποία υπήρχαν περίπου 120 μολότοφ.

Αρχικά υπήρχε η πρόθεση αστυνομικής επιχείρησης στο χώρο αλλά στη συνέχεια κρίθηκε παρακινδυνευμένη μια τέτοια ενέργεια από τη διαπίστωση ότι υπήρχαν τουλάχιστον 10 «τσιλιαδόροι». Αυτή η αποθήκη αποτέλεσε, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το «οπλοστάσιο» των κουκουλοφόρων. Από εκεί πήραν όλα τα επικίνδυνα υλικά εξαπολύοντας τις σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Τουλάχιστον 150-200 βόμβες μολότοφ εκτοξεύτηκαν εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι κάποια στιγμή «ξέμειναν» από δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτηθούν από ένα κλειστό φορτηγάκι που είχε φύγει από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί.

Νωρίτερα, στις 05:00 το πρωί της Κυριακής οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, ξεκίνησαν έρευνες στο Λόφο Στρέφη για τον εντοπισμό «καβάντζας» επικίνδυνων υλικών. Σχεδόν πέντε ώρες αργότερα σε ειδικές κρύπτες εντόπισαν καμουφλαρισμένες με κλαδιά δέντρων, 16 σακούλες σκουπιδιών, οι οποίες περιείχαν 112 βόμβες μολότοφ, έτοιμες προς χρήση, περίπου 20 λίτρα βενζίνης, εκατοντάδες κενά γυάλινα μπουκάλια, φωτοβολίδες, 5-6 αντισφυξιογόνες μάσκες. Όλα αυτά υλικά μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξερευνηθούν για τον τυχόν εντοπισμό αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού πάνω σε αυτές.

Από τις 39 προσαγωγές ατόμων, οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ανάμεσά τους είναι έξι ανήλικοι, ηλικίας 13, 14, 16, 16, 16 και 17 χρόνων. Ανάμεσα στους επτά ενήλικες, είναι και τρεις γυναίκες ηλικίας 41, 27 και 23 χρόνων. Προσήχθησαν ακόμη 26 άτομα που αφέθηκαν ελεύθερα. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμό, έκρηξη, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, εξύβριση, παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες κα παράβαση του νόμου περί όπλων. Χθες το πρωί μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να τους ληφθούν αποτυπώματα και φωτογραφίες και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Δημοφιλή