Ποια είναι τα οφέλη της Ελλάδας και της Κύπρου από τη συνεργασία με την Αίγυπτο

Ποια είναι τα οφέλη της Ελλάδας και της Κύπρου από τη συνεργασία με την Αίγυπτο
Eurokinissi

Σε μεσομακροπρόθεσμη βάση αναμένεται να αποδώσει καρπούς για την χώρα μας και την Κύπρο η τριμερής συνεργασία με την Αίγυπτο, σημειώνει, μιλώντας στη HuffPost Greece, ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, με την ευκαιρία της Συνόδου Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου.

Ο κ. Ντόκος εκτιμά ότι, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δεν αναμένεται κάποια σημαντική επιρροή/ επίπτωση/ σύνδεση του ζητήματος με τις τριμερείς συνεργασίες (τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με το Ισραήλ. «Δεν συνδέονται με το ζήτημα του Κυπριακού οι τριμερείς. Υπάρχει μια αισιοδοξία και κάποιοι μιλούν για δημοψηφίσματα την άνοιξη, αλλά δεν είναι σαφές πού στηρίζεται αυτή η αισιοδοξία, καθώς δεν διαφαίνονται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία θα προχωρούσε στους απαραίτητους συμβιβασμούς για μία λύση» αναφέρει σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Ντόκος τονίζει ότι ενισχύεται πολιτικά η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυξάνεται σε ένα βαθμό - ιδιαίτερα όσον αφορά στη σχέση με το Ισραήλ - η αποτρεπτική ικανότητα όσον αφορά σε τουρκικές ακραίες κινήσεις και αυξάνεται η στρατηγική αξία της Κύπρου στα μάτια διαφόρων κυβερνήσεων και ειδικά των ΗΠΑ και σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ανοίγονται δυνητικοί ενεργειακοί δρόμοι - «κάτι που ενισχύθηκε με την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος αερίου («Ζορ») στην Αίγυπτο, ενώ ενισχύονται οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας αλλά και συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας, ειδικά σε ζητήματα τρομοκρατίας μεταξύ των 3 χωρών».

Όσον αφορά ωστόσο στο ζήτημα της ΑΟΖ, ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν αναμένει ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα όσον αφορά στο ενδεχόμενο οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι οι όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό δεν θα επηρεαστούν από τις τριμερείς συνεργασίες, αλλά ουσιαστικά από τις διαπραγματεύσεις (έμμεσες τουλάχιστον) μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκίας.

«Επιμονή και υπομονή»

Ο κ. Ντόκος τονίζει ότι η διπλωματία χρειάζεται «επιμονή και υπομονή», και ότι στην περίπτωση της τριμερούς σνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου «δεν είναι σαφή τα άμεσα οφέλη. Συνήθως αυτής της μορφής οι στρατηγικές συνεργασίας, όπως ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί η σχέση με την Αίγυπτο, αποδίδουν καρπούς σε μεσομακροπρόθεσμη βάση - τουλάχιστον 5ετίας αν μιλάμε για ενεργειακή συνεργασία και ενδεχόμενη οικονομική. Σαφώς υπάρχει όφελος για Ελλάδα και Κύπρο από τη σύσφιξη σχέσεων με μια σημαντική περιφερειακή δύναμη σαν την Αίγυπτο και αντίστοιχα, στο άλλο “τρίγωνο”, με το Ισραήλ. Ελλάδα και Κύπρος έχουν ανάγκη από την ενίσχυση του ρόλου τους στην περιοχή, από συσσώρευση διπλωματικού κεφαλαίου και από την οικοδόμηση συμμαχιών που θα αυξήσουν την επιρροή και τη στρατηγική τους αξία. Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη αυτών των στόχων. Πάντως, ας μην υπερβάλλουμε τη σημασία της τριμερούς και μην περιμένουμε άμεσα οφέλη».

2+1: Οι ενεργειακές προοπτικές συνεργασίας

Όσον αφορά στις προοπτικές περαιτέρω ενεργειακής συνεργασίας, ο κ. Ντόκος εξηγεί ότι υπάρχουν δύο ρεαλιστικές επιλογές, συν μία η οποία «κρατείται στο τραπέζι» από την ελληνική πλευρά για πιθανή μελλοντική χρήση. «Η μία είναι η κατασκευή σταθμού υγροποίησης φ. Αερίου στην Κύπρο και η μεταφορά αερίου από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα, για περαιτέρω διοχέτευση είτε στις αγορές της Βουλγαρίας και των Βαλκανίων είτε σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές».

«Η δεύτερη επιλογή, που προϋποθέτει επίλυση του Κυπριακού. είναι η κατασκευή ενός αγωγού αερίου από την Κύπρο προς την Τουρκία, κάτι που από οικονομικής πλευράς είναι ίσως προτιμότερο, αλλά από πολιτικής πλευράς παρουσιάζει προφανώς προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι πρόωρη, καθώς θα πρέπει και το Ισραήλ και η Αίγυπτος να αποφασίσουν τις ποσότητες αερίου θα εξάγουν και σε ποια κατεύθυνση, αν δηλαδή θα δώσουν σχετική προτεραιότητα στην περιφερειακή αγορά ή αν θα εξάγουν προς την Ευρώπη.

Όσον αφορά στη θεωρητική/ πιθανή τρίτη επιλογή, πρόκειται για αυτήν του αγωγού «East Med» (Κύπρος- Κρήτη- Πελοπόννησος- σύνδεση με υπάρχον ελληνικό δίκτυο), η οποία όμως αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα κόστους, διαθέσιμης τεχνολογίας και αβεβαιότητας για την ύπαρξη επαρκών κοιτασμάτων. Όπως σημειώνει ο κ. Ντόκος, πρόκειται για μια επιλογή που η ελληνική πλευρά κρατά στο τραπέζι για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση.

Δημοφιλή