ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/12/2015 13:29 EET | Updated 09/12/2015 13:39 EET

Φορολογικό: Τέλος οι αποδείξεις το 2016 - Σύνδεση αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος

USA - 2003:  4 col x 9.75 in / 196x248 mm / 667x842 pixels Dameon Runnels color illustration of hands entering a pin number into a debit machine and signing receipts for credit. (The Dallas Morning News/MCT via Getty Images via Getty Images)
Dallas Morning News via Getty Images
USA - 2003: 4 col x 9.75 in / 196x248 mm / 667x842 pixels Dameon Runnels color illustration of hands entering a pin number into a debit machine and signing receipts for credit. (The Dallas Morning News/MCT via Getty Images via Getty Images)

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος (για το 2016), καθώς και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύνδεση αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος από το 2016

Ειδικότερα η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου λόγω αποδείξεων θα δίνεται μόνο εφόσον οι δαπάνες γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Όπως τόνισε σχετικά ο κ. Αλεξιάδη: «Βεβαίως και θα φέρουμε διάταξη για να «κτίσουμε» το αφορολόγητο πλέον με αποδείξεις, με χρήση πλαστικού χρήματος και τραπεζικών συναλλαγών. Θα εξαιρέσουμε άτομα από μια ηλικία και πάνω και αυτούς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. Για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα πάμε σ’ αυτά τα πράγματα. Αλλά το ξαναλέω: άλλο η ενημέρωση άλλο η παραπληροφόρηση».

Αποδείξεις για το 2015

Επίσης το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα περιλαμβάνει διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική και για το 2015 τη συγκέντρωση και προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Πρόστιμο 22%

Για τα εισοδήματα του 2015 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν αποδείξεις οι οποίοι θα πρέπει να είναι στο ύψος του 10% των συνολικών εισοδημάτων ώστε να υπάρχει αφορολόγητο. Δηλαδή για εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ,

Εάν οι αποδείξεις δεν δηλωθούν και δεν υπάρχουν θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν από τους φορολογούμενους.

Άλλες διατάξεις

Μεταξύ άλλων, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και διατάξεις που θα αφορούν τα ακόλουθα:

- Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.

- Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.

- Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)