ΔΙΕΘΝΕΣ
10/12/2015 12:47 EET | Updated 10/12/2015 14:03 EET

Νομική δράση κατά της Ελλάδας, Ιταλίας και Κροατίας από την ΕΕ για την καταγραφή των προσφύγων

Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κίνησε διαδικασία κατά της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κροατίας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με ελλιπή εφαρμογή του κανονισμού για την καταγραφή των προσφύγων και ζητεί την άμεση αποστολή εντός 72 ωρών του 1/3 των δαχτυλικών αποτυπωμάτων των προσφύγων που βρίσκονται στα συγκεκριμένα κράτη συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας.

Η Κομισιόν, αναφέρει ότι η χώρα μας έχει πάρει αποτυπώματα μόνο από 121.000 μετανάστες από το περίπου μισό εκατομμύριο προσφύγων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μεταξύ 20 Ιουλίου και 30 Νοεμβρίου του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια για τα θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, μεταξύ 20 Ιουλίου και 30 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν στην Ελλάδα περισσότερες από 492.000 αφίξεις, ωστόσο στη βάση δεδομένων Eurodac εστάλησαν δακτυλικά αποτυπώματα από περίπου 121.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο στην Ιταλία -κατά της οποίας επίσης έχει κινήσει τη διαδικασία παράβασης η Επιτροπή- καταγράφηκαν 65.000 αφίξεις διά θαλάσσης, και από αυτές σε περίπου 29.000 έγινε αποτελεσματική λήψη και διαβίβαση δακτυλικών αποτυπωμάτων στη βάση δεδομένων Eurodac.

Στο τρίτο και τελευταίο κράτος-μέλος που έστειλε προειδοποιητική επιστολή η Επιτροπή, στην Κροατία, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 340.000 αφίξεις και αποστολή δακτυλικών αποτυπώματων στην εν λόγω βάση δεδομένων μόνο για 575.

«Η Επιτροπή γνωρίζει καλά την πίεση που υφίστανται τα κράτη-μέλη, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα και γι’ αυτό υιοθέτησε την προσέγγιση των hot spots» δήλωσε η Ν. Μπερτό κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες και προσέθεσε πως ευρωπαϊκά μέσα και ευρωπαϊκοί οργανισμοί κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στη διαχείριση των νέων αφίξεων. Ωστόσο, κατέληξε πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν αλλάζει, και είναι αναγκαία η «πλήρης εφαρμογή» της.

Τέλος, συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως το πρόβλημα έγκειται στο ότι η λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με τη χρήση χαρτιού, και όχι με τα ειδικά μηχανήματα τα οποία δεν έχει παραλάβει ακόμα η Ελλάδα.

Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τα τρία κράτη συμπεριλαμβανομένης και την Ελλάδας για τις ελλείψεις εδώ και δύο μήνες αλλά υπογράμμισε πως οι προβληματισμοί αυτοί δεν αντιμετωπίσθηκαν αποτελεσματικά.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι εστάλησαν στα τρία κράτη επίσημες επιστολές και αυτό είναι το πρώτο επίσημο βήμα της νομικής διαδικασίας που θα ακολουθηθεί.

Διαβάστε την επιστολή που απέστειλε η Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απάντησε με σκληρή γλώσσα, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν κάνει ό,τι επιβάλλεται για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών».

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «δεν είναι αρκετό να ξεπλένεις την συνείδησή σου δίνοντας λίγα περισσότερα χρήματα σε κάποια χώρα». Κατά την άποψη του Ιταλού πρωθυπουργού υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες « οι οποίοι φωνάζουν την επόμενη ημέρα των τραγωδιών, αλλά στην συνέχεια κρύβονται».