Ο «Κοντός» Μεξικανός βαρόνος ναρκωτικών κατά Ισλαμικού Κράτους

Ο «Κοντός» Μεξικανός βαρόνος ναρκωτικών κατά Ισλαμικού Κράτους
Κουστούμι και μάσκα που απεικονίζει τον Ελ Τσάπ οAFP PHOTO/RONALDO SCHEMIDT (Photo credit should read RONALDO SCHEMIDT/AFP/Getty Images)
Κουστούμι και μάσκα που απεικονίζει τον Ελ Τσάπ οAFP PHOTO/RONALDO SCHEMIDT (Photo credit should read RONALDO SCHEMIDT/AFP/Getty Images)
RONALDO SCHEMIDT via Getty Images

Ο διαβόητος και αιμοβόρος Μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν ή «Ελ Τσάπο» φέρεται να απείλησε το Ισλαμικό Κράτος έπειτα από την καταστροφή, από τους τζιχαντιστές, ενός φορτίου με ναρκωτικά

Ο «κοντός», αυτό σημαίνει και το παρατσούκλι του «Ελ Τσάπο», όπως μεταδίδει cartelblog.com , έστειλε κρυπτογραφημένο email στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι διαμηνύοντας του ότι έκανε πολύ μεγάλο λάθος με το να του καταστρέψει το φορτίο του.

«Εσείς του Ισλαμικού Κράτους δεν είστε στρατιώτες. Οι άντρες μου θα σας διαλύσουν» φέρεται να έγραψε στον αλ-Μπαγκντάντι ο νούμερο ένα καταζητούμενος στο Μεξικό ο οποίος είχε συλληφθεί αλλά κατάφερε να το σκάσει από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατείτο και εξακολουθεί να ηγείται του πολύ σκληρού καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα.

«Ο θεός σας δεν θα μπορέσει να σας σώσει από τον πραγματικό τρόμο που οι άντρες μου θα εξαπολύσουν εναντίον σας εάν συνεχίσετε να επεμβαίνετε στις επιχειρήσεις μου» γράφει ο Ελ Τσάπο.

Ο Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της ιεραρχίας το 2003 και εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει τον διάσημο Πάμπλο Εσκομπάρ. Η αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών (DEA) θεωρεί τον Ελ Τσάπο «μεγιστάνα» στον τομέα των ναρκωτικώνεκτιμώντας πως δεν έχει υπάρξει όμοιός του μέχρι σήμερα.

Ο Ελ Τσάπο καταζητείται από τις αρχές του Μεξικού, την Ιντερπόλ και τις ΗΠΑ ενώ η αμοιβή για όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2015 ο Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών συνελήφθη και κατάφερε να διαφύγει από τη φυλακή μέσω ενός τούνελ μήκους 1,5 χιλιομέτρων και βάθους 10 μέτρων. Φέρεται να πλήρωσε 50 εκατομμύρια δολάρια για να οργανώσει τη δραπέτευσή του.

Δημοφιλή