Έρχεται νέα χαλάρωση των capital controls: Πληροφορίες για όριο ανάληψης κοντά στα 600 ευρώ την εβδομάδα

Έρχεται νέα χαλάρωση των capital controls: Πληροφορίες για όριο ανάληψης κοντά στα 600 ευρώ την εβδομάδα
sooc

Νέα σημαντική χαλάρωση των capital controls αναμένεται να συμβεί πιθανότατα μετά τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Πρόκειται για την ημερομηνία που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, η ψήφιση των οποίων θεωρείται «κλειδί» για την άρση των περιορισμών.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, ωστόσο φέρεται να είναι κάτι που το επιθυμούν οι τράπεζες αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δρόμος έχει ανοίξει μετά την άρση των περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα, με αποτέλεσμα η συνολική άρση των περιορισμών να θεωρείται ζήτημα χρόνου. Με εξαίρεση την χαλάρωση στο άνοιγμα των νέων λογαριασμών.

Η χαλάρωση αναμένεται να είναι σημαντική, με το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης να ανέρχεται κοντά στα 600 ευρώ (οι ακριβείς πληροφορίες κάνουν λόγο για 560 ευρώ) από τα 420 που είναι σήμερα, ενώ εξετάζεται και η χαλάρωση στο άνοιγμα των νέων λογαριασμών.

Επίσης πολύ πιθανή θεωρείται και η άρση των απαγορεύσεων που ισχύουν στις καταθέσεις, με αποτέλεσμα να δοθεί μεγαλύτερη ευχέρεια στη χρήση τους για την πραγματοποίηση κάποιων αγορών. Όπως για παράδειγμα η αγορά κάποιου ακινήτου, αυτοκινήτου κτλ.

Να σημειωθεί, ότι από εδώ και στο εξής αρμόδια για την παρακολούθηση των κινήσεων των κεφαλαιακών περιορισμών θα είναι η ΤτΕ, η οποία και θα καταγράφει επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών και στην εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και στη συνέχεια θα προβαίνει σε οποιαδήποτε άρση των περιορισμών.

Δημοφιλή