Bloomberg: Ακόμα και οι μαφιόζοι φεύγουν από την νότια Ιταλία

Bloomberg: Ακόμα και οι μαφιόζοι φεύγουν από την νότια Ιταλία
Aerial wide-angle view of the historic town of San Gimignano with tuscan countryside on a sunny day, Tuscany, Italy
Aerial wide-angle view of the historic town of San Gimignano with tuscan countryside on a sunny day, Tuscany, Italy
bluejayphoto via Getty Images

Το οικονομικό χάσμα μεταξύ βόρειας και νότιας Ιταλίας «είναι μεγαλύτερο από εκείνο ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα», αναφέρει νέο δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στην παραγωγική κρίση του ιταλικού Νότου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Svimez, Stefano Prezioso, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει «εξαφανίσει» μια μεγάλη παραγωγική δομή της χώρας, ενώ οι περισσότεροι εν ζωή Ιταλοί δεν θα προλάβουν να δουν την Νότια Ιταλία να επιστρέφει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την κρίση. Ακόμα και η μαφία μεταναστεύει προς τον βορρά, αναφέρει ο συγγραφέας του bestseller «Gomorrah», Roberto Saviano.

Σε επιστολή που απέστειλε ο ίδιος στον πρωθυπουργό της χώρας, Ματέο Ρέντσι, ο Saviano προειδοποιεί ότι «αυτοί που φεύγουν από τον νότο δεν ανήκουν πια στην κατηγορία εκείνων που απλώς αναζητούν την ελπίδα στην μετανάστευση. Ακόμα και η μαφία φεύγει. Δεν επενδύουν, μονάχα κλέβουν».

Όπως τονίζει το Bloomberg, μπορεί να υπήρχε πάντοτε οικονομικό χάσμα ανάμεσα στην νότια και την βόρεια Ιταλία, όμως οι οικονομίες συμβάδιζαν μεταξύ 1995 και 2001. Όλα άλλαξαν όμως όταν η χώρα μπήκε στην ευρωζώνη. Σήμερα, η βόρεια Ιταλία, όπου εδρεύει η Ferrari SpA, παραμένει η βιομηχανική καρδιά της χώρας. Στον νότο, ποσοστό μεγαλύτερο από το 18% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης. Σύμφωνα με την Istat, το οικονομικό χάσμα έφτασε σε αποκορύφωμα το 2014.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, συνηθίζει να καυχιέται για την οικονομική δύναμη της Ιταλίας -συγκεκριμένα της Λομβαρδίας-, όμως σπανίως αναφέρεται στον ευρωπαϊκό νότο. Τον Ιούνιο, η ανεργία στην περιοχή άγγιξε το 20%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον βορρά. Όπως είναι αναμενόμενο, ολοένα και περισσότεροι πολίτες και πνευματικοί ταγοί ζητούν να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης αυτού του χάσματος.

Δημοφιλή