Συμφωνία για ΑΔΜΗΕ. Παραμένουν τα καυτά μέτωπα για Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια. Νέα συνάντηση με τους θεσμούς

Συμφωνία για ΑΔΜΗΕ. Παραμένουν τα καυτά μέτωπα για Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια. Νέα συνάντηση με τους θεσμούς
sooc

Χωρίς συμφωνία στα καυτά μέτωπα των κόκκινων δανείων, και του Ασφαλιστικού (δεν συγκαταλέγεται στις προαπαιτούμενες δράσεις) θα ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος επαφών της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, προκειμένου έως το Σάββατο να υπάρξει το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τα 13 (;) προαπαιτούμενα.

Μετά και τις χθεσινές ολοήμερες διαπραγματεύσεις οι δανειστές αποφάσισαν να φύγουν από την Αθήνα το Σάββατο το πρωί προκειμένου σήμερα (ραντεβού για κόκκινα δάνεια στις 11.30 το πρωί) να γεφυρωθούν οι διαφορές στα θέματα που δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως την Τρίτη και η δόση του 1 δις να εκταμιευτεί έως την άλλη Παρασκευή.

Αμέσως μετά την χθεσινοβραδινή συνάντηση αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας έλεγε ότι «Υπάρχει σύγκλιση στα κόκκινα δάνεια. Για εμάς συμφωνία σημαίνει η διαμόρφωση του πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας της αγοράς μεγάλων επιχειρηματικών δανείων», επαναλαμβάνοντας ότι τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως και η διαχείριση των στεγαστικών δανείων θα συζητηθούν το Ιανουάριο και θα έρθει άλλη ρύθμιση.

Αντίστοιχα κορυφαία πηγή της Τράπεζας της Ελλάδας έλεγε ότι η βάση των συζητήσεων είναι το κυπριακό μοντέλο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η βασική διαφωνία αφορά τη δυνατότητα πώλησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών.

Αναφορικά με τη λειτουργία των εταιριών που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «οι εταιρίες διαχείρισης θα αδειοδοτούνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη. Δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι επιπλέον από αυτό που κάνουν οι τράπεζες, ενώ και για αυτές θα ισχύει και ο κώδικας δεοντολογίας».

Όπως εξήγησε θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργιά των εταιριών, η joint ventures με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων.

Παράλληλα είπε ότι εξετάζεται προστασία της πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη και θα αφορά το 25% των δανειοληπτών. Εξετάζεται επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (ξενοδοχεία , ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.)

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η HuffPost Greece και επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος προσερχόμενος στη διαπραγμάτευση εξετάζεται τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή να είναι 12 αντί για 13, με τα «κόκκινα» δάνεια να μένουν εκτός και να συμπεριληφθούν στην αξιολόγηση του Ιανουαρίου μαζί με το Ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Και αυτό καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κύρια διαφορά αποτελεί η απαίτηση των δανειστών στο «καλάθι» με τα δάνεια προς πώληση σε ξένα funds να μπουν πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά, καταναλωτικά καθώς και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ραντεβού τον Ιανουάριο

Με πλήρες σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα πρέπει να προσέλθει η Ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση στις αρχές του 2016. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στους δανειστές τις ολοκληρωμένες προτάσεις της σχετικά με το σχέδιο μεταρρύθμισης του προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας οι δανειστές επανέφεραν στο τραπέζι το θέμα της 15ετίας ως όριο για την καταβολή της Εθνικής σύνταξης, δείχνοντας ότι επιμένουν στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δανειστές δεν εξέφρασαν την άποψη τους για την κυβερνητική πρόταση αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να διασωθούν οι κύριες συντάξεις και ως εκ τούτου η «τρύπα» 700εκατ ευρώ στο ασφαλιστικό παραμένει ανοιχτή

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως δίνει μάχη προκειμένου να διαχωρίσει τις λογιστικές απαιτήσεις των δανειστών για άμεση εξοικονόμηση δαπανών από τη συνολική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού προκειμένου να καταστεί βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια, χωρίς περικοπές στις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με την εντολή που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Και αυτά που έκλεισαν...

Στις χθεσινές επαφές βέβαια υπήρξαν και αυτοί που έκλεισαν τα θέματα τους και πλέον μένει να συγγράψουν τις διατάξεις του υπουργείου τους προκειμένου να μπουν στο νομοσχέδιο.

Για παράδειγμα ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων είπε πως συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους του ESM το πλαίσιο για τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της νέας, ποιο ανεξάρτητης ΓΓΔΕ, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι αποφάσεις αναφορικά με τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων κα της απάτης με τις τριγωνικές συναλλαγές.

Παράλληλα στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη πως κάθε δαπάνη (δίδακτρα, αγορά αυτοκινήτων) για την κάλυψη του αφορολόγητου θα αναγνωρίζεται μόνο εάν έχει πληρωθεί με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη προωθείται διάταξη στη Βουλή η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν από κοινού δήλωση.

Σε συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν και οι διαπραγματεύσεις για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν να ελέγχεται από εταιρεία στην οποία το 51% των μετόχων θα ελέγχει το Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου.

Παράλληλα το Δημόσιο θα διορίσει την πλειοψηφία των μελών του δ.σ. του ΑΔΜΗΕ ενώ τον των μάνατζερ του ΑΔΜΗΕ θα επιλέγεται με συμφωνία του κράτους με τους υπόλοιπους μετόχους.

Δημοφιλή