ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2015 03:03 EET | Updated 11/12/2015 03:05 EET

Γαλλία: Το Σάββατο η τελική συμφωνία για την υπερθέρμανση του πλανήτη

People watch the Earth globe at the COP21, the United Nations conference on climate change in Le Bourget on December 10, 2015. Weary ministers tasked with rescuing mankind from catastrophic climate change struggled on December 10 to overcome a rich-poor divide, with little more than 24 hours left to reach a deal. / AFP / MIGUEL MEDINA        (Photo credit should read MIGUEL MEDINA/AFP/Getty Images)
MIGUEL MEDINA via Getty Images
People watch the Earth globe at the COP21, the United Nations conference on climate change in Le Bourget on December 10, 2015. Weary ministers tasked with rescuing mankind from catastrophic climate change struggled on December 10 to overcome a rich-poor divide, with little more than 24 hours left to reach a deal. / AFP / MIGUEL MEDINA (Photo credit should read MIGUEL MEDINA/AFP/Getty Images)

Η υιοθέτηση της τελικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναβάλλεται για αύριο Σάββατο, έγινε γνωστό από πηγές της γαλλικής προεδρίας της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21).

«Προτιμούμε να έχουμε χρόνο για διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες καθ΄όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, πριν από την παρουσίαση του τελικού κειμένου με στόχο την απευθείας υιοθέτησή του από την ολομέλεια», δήλωσε πηγή της προεδρίας, το κείμενο, συνέχισε η ίδια πηγή θα παρουσιασθεί νωρίς το πρωί του Σαββάτου για να υιοθετηθεί προς το μεσημέρι.

Οι εκπρόσωποι των 195 χωρών πέρασαν άλλη μία λευκή νύκτα διαπραγματευόμενοι ένα τελευταίο «βελτιωμένο» σχέδιο, μία νέα βάση συμφωνίας που υποβλήθηκε χθες το βράδυ.

«Δεν χρειάζεται παρά λίγα τελευταία μέτρα και όπως γίνεται συχνά σε έναν μαραθώνιο, τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διάσκεψης του Παρισιού, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Tα θέματα που παρέμεναν ανοικτά για τη χθεσινή τελευταία νύκτα διαπραγματεύσεων είναι αυτά που αφορούν τον καταμερισμό του βάρους των προσπαθειών για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, η χρηματοδότηση, ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής των στόχων της συμφωνίας και τα ενδιάμεσα προβλεπόμενα στάδια αναθεώρησης και προσαρμογής των μέτρων.

Το τελικό σχέδιο έγινε θετικά δεκτό από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δεν έκρυψαν ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις.

Οι οργανώσεις είναι ικανοποιημένες που στην τελική βάση των διαπραγματεύσεων μνημονεύεται ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας πέραν των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής και ειδικότερα που γίνεται μνεία στην συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού που επιδιώκουν περί τις 100 χώρες, και ιδιαίτερα τα νησιωτικά κράτη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι σημαντικότερες επιφυλάξεις αφορούν τα χρονικά σημεία που θα προβλεφθούν για την αναθεώρηση του πλάνου μείωσης της θερμοκρασίας , αφού τα μέτρα εκκίνησης , δηλαδή οι εκ προοιμίου δεσμεύσεις, επαρκούν για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας μόνο κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Άλλο θέμα διαπραγμάτευσης είναι η χρηματοδότηση των προσπαθειών των αναπτυσσομένων χωρών με τα 100 δισεατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσόν που διευκρινίσθηκε από τους χρηματοδότες ότι είναι το ανώτατο όριο.

Εκπρόσωποι χωρών έλεγαν τη νύκτα ότι παραμένουν σημαντικές διαφωνίες, αλλά υπάρχει καλή θέληση. Και κυρίως αυτό που θέλουν να αποφευχθεί είναι η επανάληψη του φιάσκου της Κοπεγχάγης, όταν η διάσκεψη για το Κλίμα ολοκληρώθηκε χωρίς οικουμενική συμφωνία.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται στο Παρίσι, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Ολάντ αξιολόγησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και επισήμαναν την σθεναρή τους δέσμευση προκειμένου να συνεργαστούν με στόχο την επίτευξη μια φιλόδοξης και διαρκούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή» τόνισε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωσή του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)