ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/12/2015 07:09 EET | Updated 11/12/2015 07:20 EET

Τσίπρας: Με την ανακεφαλαιοποίηση περάσαμε την ενέδρα και προχωράμε για την 1η αξιολόγηση

«Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του Grexit, αλλά και κάποιων άλλων κύκλων που ενδεχομένως να καρτερούσαν, να παραμόνευαν να οδηγηθεί η δαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγέλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον εκπλήσσει η σπουδή της κ. Μπακογιάννη, την οποία την κατηγόρησε για υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα, να κάνει αυτή την ερώτηση και με αυτόν τον τόνο και να υιοθετεί και μάλιστα αστήρικτα, όπως πρόσθεσε, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για ξεπούλημα σε αρπακτικά.

Σκοπίμως αγνοείτε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τράπεζες που είχανε φοβερή ροή καταθέσεων, τα κόκκινα δάνεια είχαν προσεγγίσει το 40% ,περίπου 80 δισ ευρώ και η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική είπε και πρόσθεσε: «Στελέχη της ΝΔ - που σήμερα διεκδικούν και την αρχηγία - υποκινούσαν την εκροή καταθέσεων πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακόμη είπε πως αντί των αρχικών εκτιμήσεων για 25 δισ. χρειαστήκαμε 5,5 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση,ενώ αρνήθηκε τα περί αφελληνισμού των τραπεζών σχολιάζοντας πως και στο παρελθόν υπήρχαν ξένοι επενδυτές.

Όμως υπογράμμισε πως: «Σε όλες τις συστημικές τράπεζες εισήλθαν θεσμικοί φορείς τύπου ΙFG επίσης προσελκύστηκαν εθνικά κεφάλαια, sovereign Funds από Ευρώπη και Αμερική, Αμπου Ντάμπι και Νορβηγία, ενώ δεικτική είναι και η επιστροφή μιας γαλλικής τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank της Gredit Agricole. Παράλληλα διατήρησαν τη συμμετοχή τους μακροπρόθεσμοι επενδυτές και ορισμένοι αύξησαν τη συμμετοχή τους, αλλά και σημαντικοί Έλληνες επενδυτές συμμετείχαν με υψηλό ποσοστό».

«Το γεγονός ότι πετύχαμε δεν δείχνει ότι μειώθηκε η επιβάρυνση του ελληνικού χρέους;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Έχετε λόγους να ξεχνάτε τη διάλυση της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε τα περί αφελληνισμού των τραπεζών λέγοντας πως το 66% της Πειραιώς όπως και το 55% της Εθνικής πήγε σε ελληνικά χέρια.

«Καταφέραμε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να περάσουμε τον κάβο και την ενέδρα. Και προχωράμε στην 1η αξιολόγηση» είπε.

Η ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι στίγμα που θα σας κυνηγά» είπε η κ. Μπακογιάννη, και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τους ότι οδήγησαν σε ανθελληνισμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποτελεί ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας σας. Θα σας συνοδεύει για πάντα. Περιμένω, όπως με περίσσια ευκολία ανακοινώσατε τον έλεγχο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ότι θα συμπεριλάβετε και τη δική σας ανακεφαλαιοποίηση σε αυτό τον έλεγχο. Πάντως η ΝΔ θα το ζητήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Όπως υποστήριξε, με την οικονομική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις εκλογές που προκάλεσε, το κλείσιμο των τραπεζών στο οποίο προχώρησε το καλοκαίρι, τις ανακολουθίες και τις καθυστερήσεις, «χρέωσε τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Ίσως θέλετε να ξεχάσετε τη φράση του κ. Βαρουφάκη «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες». Υποθέτω θα ανατριχιάσατε γιατί τότε δεν μπορούσατε να καταλάβετε, να μην είχατε δει που οδηγούμαστε. Ότι το καράβι της ελληνικής οικονομίας πήγαινε κατευθείαν στο παγόβουνο με ολόκληρη την ορχήστρα του ΣΥΡΙΖΑ να παίζει» επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Μιλάμε για μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση που σε άλλες συνθήκες θα ήταν παντελώς αχρείαστη. Είπατε δεν θα πουλούσατε τα "κόκκινα δάνεια" σε ξένα funs. Παραδώσατε τον πλούτο της χώρας, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Σε καμία άλλη χώρα, το δημόσιο δεν έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εδώ έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία. Και έγινε από την κυβέρνηση που κατηγορούσε για ξεπούλημα τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πάντοτε διαλαλούσε υπέρ της κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Με τις πράξεις και παραλείψεις σας επιτρέψατε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που κάποτε χαρακτηρίζατε κοράκια».

Σε υψηλούς τόνους η δευτερολογία του Πρωθυπουργού

Στο πλαίσιο της απάντησής του προς την κ. Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για σκανδαλώδη τρόπο διάλυσης και χαρίσματος της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ, προσθέτοντας ότι δεν υπαινίσσεται ότι η κ. Μπακογιάννη καλύπτει κάποιους που διέπραξαν αυτές τις επιλογές, για να συμπληρώσει: «αλλά ενδεχομένως έχετε λόγους, γιατί ειδικά στην Αγροτική τα κόμματα σας ήταν κακοπληρωτές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Στο «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» που ανέφερε νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Τσίπρας απάντησε με έναν τίτλο από ταινία.

«Κοίτα ποιοι μιλάνε» είπε ο πρωθυπουργός, «αυτοί που λεηλάτησαν τον τόπο επί δεκαετίες» και διερωτήθηκε εάν την καταστροφή σε αυτή τη χώρα την έφεραν οι 7 μήνες που τόλμησε ο λαός να βγει μπροστά και μια κυβέρνηση να διεκδικήσει το δίκιο της στην Ευρώπη ή εκείνοι του «ναι σε όλα».

Υπενθύμισε ότι η παράταξη της κ. Μπακογιάννη μιλούσε για success story πριν από έναν χρόνο, ένα success story της 5ετίας που διόγκωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 53 δισ. ευρώ.

«Σας επιστρέφω τα περί οίησης κ. Μπακογιάννη. Δεν είμαι από πολιτικό τζάκι και έγινα πρωθυπουργός στα 40 μου, ούτε καν αυτή την οίηση δεν έχω...Θα καθαρίσουμε ό,τι λερώσατε 40 χρόνια στη χώρα. Και θα κάνουμε όσες επιτροπές θέλετε για όλα» κατέληξε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Sponsored Post