ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2015 09:22 EET | Updated 11/12/2015 09:43 EET

Αυτή ίσως να είναι η νέα σημαία της Νέας Ζηλανδίας

Twitter/David Munk

Η εκλογική επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το μέλλον της νέας σημαίας της Νέας Ζηλανδίας.

Η σημαία, που προτάθηκε από τον σχεδιαστή Κάιλ Λόκγουντ (ασημένια φτέρη σε κόκκινο, λευκό, μπλε φόντο και ασημένια φτέρη σε μαύρο, άσπρο και μπλε φόντο), κέρδισε 50.53% των ψήφων στο δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε μέσω ταχυδρομείου.

Συνολικά συμμετείχαν περίπου ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόροι που είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 5 σχέδια. Τα αποτελέσματα δεν είναι τελικά αφού η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο είναι πολύ μικρή και υπάρχουν ακόμη αρκετές επιστολικές ψήφοι να μετρηθούν. Πάντως και τα δυο σχέδια αποτελούν έργο του ίδιου σχεδιαστή.


Τον περασμένο Σεπτέμβριο μια δωδεκαμελής επιτροπή κατέληξε στα τέσσερα εναλλακτικά σχέδια από μια λίστα σαράντα σχεδίων, την οποία είχε ανακοινώσει στις 10 Αυγούστου.

Εξ' αρχής κατατέθηκαν 10.300 πιθανές προτάσεις, τις οποίες ανήρτησαν στην κυβερνητική σελίδα στο ίντερνετ οι πολίτες της χώρας.

Οι καλλιτέχνες των τελικών τεσσάρων σχεδίων είναι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας και τα ονόματά τους είναι: Αλόφι Κάντερ από το Ώκλαντ (ασημένια φτέρη σε ασπρόμαυρο φόντο), Άντριου Φάιφ από το Γουέλιγκτον (σύμβολο Koru σε ασπρόμαυρο φόντο) και Κάιλ Λόκγουντ από τη Μελβούρνη (ασημένια φτέρη σε κόκκινο, λευκό, μπλε φόντο και ασημένια φτέρη σε μαύρο, άσπρο και μπλε φόντο).

Ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής Τζον Μπάροους, δήλωσε ότι η απόφαση τους καθοδηγήθηκε από τις απαντήσεις που έλαβαν από χιλιάδες ανθρώπους για το τι "σημαίνει" γι' αυτούς η Νέα Ζηλανδία, καθώς και τα δικά τους, προσωπικά κριτήρια.