Σχέδιο Γιούνκερ στο Der Spiegel: 2.000 αστυνομικοί σε ετοιμότητα για τη Frontex η οποία θα μπορεί να δρα αυτόνομα

Σχέδιο Γιούνκερ: 2.000 αστυνομικοί σε ετοιμότητα για τη Frontex η οποία θα μπορεί να δρα αυτόνομα

Jean-Claude Juncker will be the new President of the European Commission. He was previously the Prime Minister of Luxembourg.The source image for this caricature of Jean-Claude Juncker is a Creative Commons licensed photo from the European People's Party Flickr photostream." data-caption="Jean-Claude Juncker will be the new President of the European Commission. He was previously the Prime Minister of Luxembourg.The source image for this caricature of Jean-Claude Juncker is a Creative Commons licensed photo from the European People's Party Flickr photostream." data-credit="DonkeyHotey/Flickr">

Έως και 2.000 αστυνομικούς από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να τους χρειαστεί η FRONTEX, προβλέπει, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, η FRONTEX θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δράσει και χωρίς να προηγηθεί αίτημα κράτους-μέλους.

«Τα κράτη-μέλη μελλοντικά, θα έχουν σε συνεχή ετοιμότητα έως και 2.000 αστυνομικούς για ενδεχόμενες ανάγκες της FRONTEX (…) Οι αστυνομικοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενους κράτους-μέλους», σημειώνεται στο περιοδικό που θα κυκλοφορήσει αύριο. «Οι εποχές που πρέπει να ζητιανεύουμε για αστυνομικούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε από την FRONTEX μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης συνόρων», αναφέρει το Spiegel, μεταφέροντας δηλώσεις κύκλων της Κομισιόν.

Οι υπάλληλοι της FRONTEX θα μπορούν ακόμη να επιβλέπουν ότι θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα στηρίξει το σχέδιο της Επιτροπής.

«Όταν κράτη, όπως τώρα η Ελλάδα, αποτυγχάνουν στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να αναλαμβάνει το πρόσταγμα για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων», δηλώνει σχετικά ο γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέρνερ.

Sueddeutsche Zeitung: Σύσταση νέου κέντρου ανάλυσης που θα αξιολογεί την κατάσταση στα σύνορα και θα εισηγείται μέτρα

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει την Τρίτη σχέδιο της Κομισιόν στο οποίο αναφέρεται θα συσταθεί νέο κέντρο ανάλυσης το οποίο θα αξιολογεί την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα και θα εισηγείται μέτρα στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Επίσης υπογραμμίζεται ότι αν το κράτος δεν συμμορφωθεί, η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο την αποστολή ομάδας ταχείας ανάληψης δράσης και η απόφαση θα λαμβάνεται - για πρώτη φορά - με «αντίστροφη ειδική πλειοψηφία».

Ειδικότερα αναφέρεται ότι: «Ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί στο εξής τον κίνδυνο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβαίνει σε συστάσεις προς το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Αν η κατάσταση σε κάποιο σημείο των συνόρων ξεφύγει από τον έλεγχο, τότε ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί τον κίνδυνο. Κατόπιν θα γίνονται συστάσεις στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Αν το εν λόγω κράτος δεν εφαρμόσει τις συστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών την αποστολή εντός δυο-τριών ημερών ομάδας ταχείας ανάληψης δράσης. Αυτή η απόφαση θα λαμβάνεται με ‘αντίστροφη ειδική πλειοψηφία', δηλαδή μια απόφαση θα θεωρείται ειλημμένη, εκτός αν βρεθούν αρκετά κράτη-μέλη για να την εμποδίσουν», αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι η Γερμανία και η Γαλλία στηρίζουν ήδη αυτές τις θέσεις ενώ αναμένονται αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εθνική τους κυριαρχία σε θέματα συνόρων.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φραντς Τίμερμαρνς, εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία του, τονίζοντας, σε δήλωσή του προς την SZ, ότι δεν έχει ακούσει «για κανένα κράτος το οποίο να μην απευθύνει καθημερινά έκκληση για περισσότερη φύλαξη των συνόρων» - και αυτό ισχύει και για εκείνα τα κράτη τα οποία απορρίπτουν την κατανομή.

«Δεν μπορείς λοιπόν να διαμαρτύρεσαι για το ότι προτείνουμε πως θα μπορούσε να βελτιωθεί (η φύλαξη των συνόρων). Αντιθέτως, τώρα θα μπορούσαν όλοι να δείξουν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», προσθέτει ο κ.Τίμερμανς και συνεχίζει: «Τα εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά σύνορα και δεν ήμασταν σε θέση να τα προστατεύσουμε σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό δείχνει το παράδειγμα της Ελλάδας».

Η πρόταση της Κομισιόν, συνεχίζει η εφημερίδα επικαλούμενη κύκλους της Επιτροπής, θα μπορούσε, όπως ήδη στην περίπτωση της σχεδιαζόμενης κατανομής 160.000 προσφύγων, να επιβληθεί για μία ακόμη φορά μέσω απόφασης πλειοψηφίας. Η Ολλανδία που θα αναλάβει τον Ιανουάριο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, επιθυμεί μάλιστα να προωθήσει αυτά τα σχέδια, επισημαίνεται.

Η Επιτροπή διευκρινίζει πάντως, ότι επουδενί αποτελεί στόχο της «μια μαζική μετατόπιση αρμοδιοτήτων προς τις Βρυξέλλες», όπως π.χ. έγινε με αφορμή την κρίση του ευρώ. Τα κράτη-μέλη παραμένουν αρμόδια για την φύλαξη των συνόρων τους. «Θα ενταχθούν όμως σε ένα νέο, ενσωματωμένο σύστημα» και μόνο σε εξαιρετική περίπτωση θα επιτρέπεται να παρέμβει η νέα υπηρεσία προστασίας συνόρων. Εκφράζεται δε η ελπίδα, ότι «αυτό θα συμβεί όσο το δυνατόν σπανιότερα».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή