Νίκη Κεραμέως: «Το επιχειρείν να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης»

Νίκη Κεραμέως: «Το επιχειρείν να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης»
Huffpost Greece

Λύσεις στο πρόβλημα του brain drain (φυγή πτυχιούχων στο εξωτερικό) πρότεινε η Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής, Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ, κατά την διάρκεια του πρώτου workshop της εκδήλωσης “HuffPost Greece #1” που διοργάνωσε η Huffpost Greece την Πέμπτη στο The Hub Events.

Αναφερόμενη στους αυξανόμενους αριθμούς πτυχιούχων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με στοιχεία, από το 2009 έως το 2014 το brain drain έχει αυξηθεί κατά 795%.

«Αυτή η εκροή του ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό δεν έχει μόνο κοινωνικές συνέπειες, αλλά και φορολογικές συνέπειες, απώλεια εσόδων για το κράτος και στερεί την δυνατότητα από το κράτος να παράξει προϊόν υψηλής αξίας», είπε.

Σύμφωνα με την βουλευτή, αίτια του φαινομένου είναι η αδυναμία των συστημάτων εργασία, ανεργία, έλλειψη αξιοκρατίας και μη χρηματοδότηση. Στην συνέχεια, η κ. Κεραμέως πρότεινε τρεις πυλώνες λύσεων που πηγάζουν από την πολιτική και την δημόσια διοίκηση: να απλουστευθούν οι διοικητικές διαδικασίες και οι επιβαρύνσεις που έχουν οι επιχειρήσεις για την διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού, να διευκολυνθούν οι νέοι που επιθυμούν να ανοίξουν μια επιχείρηση και να παροχή κινήτρων για νέους επιχειρηματίες και απλούστευση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και να υπάρξει συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ανάθεση δραστηριοτήτων του δημοσίου σε τρίτους. Η κ. Κεραμέως πρότεινε επίσης την χρήση στελεχών του ιδιωτικού τομέα στην δημόσια διοίκηση.

«Το επιχειρείν να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης», είπε, προσθέτοντας ότι το brain drain θα μειωθεί: «αν η αξιοκρατία, διαφάνεια λογοδοσίας καταστούν πραγματικές προϋποθέσεις για την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αν οι κυβερνήσεις στραφούν σε ένα αποκομματικοποιημένο μοντέλο».

Απαντώντας σε ερώτηση κάποιου παρευρισκομένου, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι είναι υπέρ κάθε μορφής αξιολόγησης.

«Χωρίς αξιολόγηση ο τομέας δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Το πρώτο workshop της εκδήλωσης HuffPost Greece #1 είχε θέμα την πολιτική. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Παύλος Τσίμας και ομιλητές ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής Β΄Αθηνών - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Το Ποτάμι και η Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής, Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ.

Δημοφιλή