Θεοχάρης: «Η εξαγωγή των νέων είναι σαν μια εισαγωγή, έχει κόστος»

Θεοχάρης: «Η εξαγωγή των νέων είναι σαν μια εισαγωγή, έχει κόστος»
Huffpost Greece

Στο brain drain (φυγή πτυχιούχων και εξειδικευμένων Ελλήνων στο εξωτερικό) αναφέρθηκε ο Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής Β΄Αθηνών με το Ποτάμι, κατά την διάρκεια του πρώτου workshop της εκδήλωσης “HuffPost Greece #1” που διοργάνωσε η Huffpost Greece την Πέμπτη στο The Hub Athens.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι το brain drain έχει μεγάλο κόστος για την χώρα μας.

«Η εξαγωγή των νέων είναι σαν μια εισαγωγή, έχει κόστος», είπε.

Όπως ο ίδιος εξήγησε επικαλούμενος στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 300.000 ευρώ για την σωστή ανατροφή ενός παιδιού και τα χρήματα αυτά επενδύονται στο εξωτερικό.

«Στην Ελλάδα έχουμε δώσει 3 δισ. ευρώ με τους ανθρώπους που στέλνουμε στο εξωτερικό», τόνισε, προσθέτοντας ότι το brain drain είναι μια αποτυχία της αγοράς.

Αναφερόμενος σε μια πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου δήλωνε ότι θα πρότεινε σε ένα νέο 18χρονο να φύγει από την Ελλάδα, ο βουλευτής εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε να είναι για να πείσει έναν νέο να μείνει. Όπως τόνισε, εάν έλεγε «μείνε», η χώρα θα είχε φτάσει εκεί που θα έπρεπε να είναι.

Στην συνέχεια, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της φυγής των νέων, οι οποίοι αφορούν στην επένδυση στην παιδεία, στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και στην μείωση της γραφειοκρατίας.

Μιλώντας για την οικονομική κρίση, ο βουλευτής δήλωσε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας

«Η κρίση έδωσε τέλος στο όνειρο του “να χωθεί το παιδί μου στο Δημόσιο”», είπε.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, δηλώνοντας ότι αυτές δεν είναι θα είναι εφικτές όσο οι διοικήσεις είναι κομματικές.

«Δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση με κομματικές διοικήσεις, δεν το δέχομαι», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Θεοχάρης κάλεσε τον πολιτικό χώρο να σπάσει τον φαύλο κύκλο του «να πληρώνουν πάντα τον λογαριασμό οι αγέννητοι, οι νέοι, οι άνεργοι και οι μετανάστες», είπε, προσθέτοντας ότι είναι αντίθετος στην μη μείωση των συντάξεων που «θα σημάνουν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους, λιγότερες ευκαιρίες, μεγαλύτερη ανεργία, λιγότερη ανάπτυξη για όλους και εν τέλει νέους γύρους περικοπών στις συντάξεις πριν ο αλέκτωρ λαλήσει».

Το πρώτο workshop της εκδήλωσης HuffPost Greece #1 είχε θέμα την πολιτική. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Παύλος Τσίμας και ομιλητές ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής Β΄Αθηνών - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Το Ποτάμι και η Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής, Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ.

Δημοφιλή