Εκρήξεις και πυροβολισμοί με 90 νεκρούς στο Μπουρούντι. Συνεχίζονται οι αναταραχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Εκρήξεις και πυροβολισμοί με 90 νεκρούς στο Μπουρούντι. Συνεχίζονται οι αναταραχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
CARL DE SOUZA via Getty Images

Περί τα 90 άτομα σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας, στο χειρότερο ξέσπασμα βίας στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Μάιο.

Εκρήξεις και πυρά όπλων αντηχούσαν σε όλη τη Μπουζουμπούρα σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας της Παρασκευής. Σύμφωνα με κατοίκους, οι αρχές μάζευαν πτώματα διάτρητα από σφαίρες από τους δρόμους.

Ο εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Γκασπάρ Μπαρατουζά δήλωσε ότι ένοπλοι επιτέθηκαν σε τρεις εγκαταστάσεις του στρατού στη Μπουζουμπούρα, δίνοντας το έναυσμα για μια ημέρα αλλεπάλληλων συγκρούσεων στην πόλη. Ο Μπαρατουζά είπε ότι 79 από τους δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκαν και άλλοι 45 συνελήφθησαν. Τέσσερις αστυνομικοί και τέσσερις στρατιώτες επίσης έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες της αστυνομίας και του στρατού είναι 21, διευκρίνισε ο ίδιος.

«Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τέλειωσαν πλέον», πρόσθεσε ο Μπαρατουζά, σημειώνοντας ότι οι αρχές κατέσχεσαν τουλάχιστον 97 όπλα και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

Οι ταραχές στο Μπουρούντι, που ξέσπασαν τον Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος Πιερ Ενκουρουζίζα ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα, έχουν θορυβήσει τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών της περιοχής, η οποία παραμένει ασταθής, δύο δεκαετίες μετά τη γενοκτονία στη γειτονική Ρουάντα.

Τις αιματηρές προχθεσινές συγκρούσεις καταδίκασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που φοβάται, όπως και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, πως η χώρα της κεντρικής Αφρικής υπάρχει κίνδυνος να ολισθήσει ξανά σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των διαφορετικών φυλών της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώθηκε για τις εξελίξεις την Παρασκευή. Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Δεκέμβριο, σημείωσε πως το 15μελές όργανο των ΗΕ είναι έτοιμο να εξετάσει τη λήψη «περαιτέρω μέτρων».

Η αστυνομία δεν έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων. Ένας από τους στρατηγούς που είχαν συμμετάσχει στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος δήλωσε ότι η οργάνωσή του έχει ακόμη στόχο να ανατρέψει τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με κατοίκους, ορισμένα από τα θύματα σκοτώθηκαν αφού συνελήφθησαν από την αστυνομία σε έρευνες πόρτα-πόρτα. Η αστυνομία διέψευσε τις καταγγελίες αυτές.

Όμως όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες και καταγράφεται σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, κείτονταν σε δρόμους σοροί με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας μπήκαν στη συνοικία Ενγιακαμπίγκα, «μάζεψαν όλους τους νεαρούς και μεσήλικες άνδρες, τους πήραν και τους σκότωσαν μακριά από τα σπίτια τους», κατήγγειλε ένας κάτοικος της.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας αντιθέτως δήλωσε πως δεν υπήρξαν «παράπλευρες απώλειες» στις συγκρούσεις της Παρασκευής.

Πολλές από τις σορούς φέρονται να ετάφησαν σε ομαδικούς τάφους από τις αρχές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές για να «εμποδιστεί η εξάπλωση επιδημιών».

Η εταιρεία Kenya Airways, η οποία ανέστειλε τις πτήσεις της προς το Μπουρούντι την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι θα τις επαναλάβει σήμερα Κυριακή.

Μέχρι τώρα, η σύγκρουση στο Μπουρούντι έχει πολιτικά κίνητρα. Αλλά τόσο δυτικές κυβερνήσεις, όπως και κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, ανησυχούν ότι εάν η βία παραταθεί, θα ξανανοίξουν οι πληγές του 12ετούς εμφυλίου (1993-2006), στον οποίο οργανώσεις ανταρτών από τη φυλή Χούτου —επικεφαλής της μιας από αυτές ήταν ο Ενκουρουζίζα— πολεμούσαν εναντίον ενός στρατού του οποίου ηγείτο τότε η μειονότητα των Τούτσι. Η Ρουάντα έχει την ίδια εθνοτική σύνθεση.

Πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το ξέσπασμα της βίας την άνοιξη κι έχουν καταφύγει στη Ρουάντα, στην Τανζανία, την Ουγκάντα και το Κονγκό.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή