Μηνύματα Παυλόπουλου και Κοτζιά προς την Τουρκία: Να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε.

Μηνύματα Παυλόπουλου και Κοτζιά προς την Τουρκία: Να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε.
Eurokinissi

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καλώντας την να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του από τη Σόφια, μετά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις ενταξιακές προοπτικές της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας. «Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Αλλά, εδώ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Και μιλάω για το ζήτημα της FYROM: Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι βεβαίως είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά επειδή υπάρχουν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, οι εταίροι που θέλουν να μπουν στην ΕΕ, πρέπει να μάθουν να σέβονται το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και κυρίως, να σέβονται την Ιστορία. Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε, να συμβιώσουμε και να επιβιώσουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όρους παραχάραξης της Ιστορίας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στην Τουρκία επισήμανε: «Όπως, επίσης, είμαστε υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας, εφόσον το θέλει και εκείνη και το επιδιώκει. Και εφόσον βεβαίως, και εκείνη σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο θεσμικό και πολιτικό. Εφόσον σέβεται π.χ. το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το οποίο αφορά τα ανοιχτά ζητήματα που δεν έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία με την Ελλάδα».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος και στο Κυπριακό τονίζοντας πως «σε ό,τι αφορά την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σαφές ότι οφείλει να σεβαστεί σε όλη τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το σύνολο του ευρωπαϊκού δικαίου - ιδίως το θέμα του Κράτους Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, λέγοντας ότι «δεν είναι νοητό να υπάρχουν κράτη, στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν φοβικά σύνδρομα. Κράτη τα οποία λένε, ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού το θέμα αυτό. Κράτη τα οποία έρχονται και λένε ότι η Ελλάδα δεν φυλάσσει καλά τα σύνορά της. Ποια είναι η απαίτησή τους δηλαδή; Γιατί μιλάμε για θαλάσσια σύνορα. Όταν έρχονται οι πρόσφυγες, όπως έρχονται και μάλιστα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από την πλευρά της Τουρκίας, και μάλιστα δυστυχώς με συνεργασία των διακινητών με τουρκικές αρχές, πράγμα το οποίο επιβαρύνει πάρα πολύ την θέση της Τουρκίας. Δηλαδή, η Ελλάδα τι έπρεπε να κάνει για να φυλάξει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Να εγκαταλείψει τους ανθρώπους στην τύχη τους; Να τους αφήσει να πνιγούν; Λέμε ευθέως όχι. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν πρόκειται να αφήσουν την Μεσόγειο να γίνει από Βασίλειο του Απόλλωνα και του Φωτός σε Βασίλειο του Πλούτωνα...το τονίζω: Αυτοί που έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτοί που υπερασπίζονται τον 'Ανθρωπο και την Δημοκρατία, με βάση τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Κοτζιάς: Να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις της

Την ανάγκη να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, υπογράμμισε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στη διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ – Τουρκίας, κατά την οποία άνοιξε το 17ο κεφάλαιο της ενταξιακής διαδικασίας για την οικονομική και νομισματική ένωση.

Ο κ.Κοτζιάς υπογράμμισε ότι τώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί και η Τουρκία στις δεσμεύσεις της και να τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Ανέφερε επίσης ότι στο γεύμα εργασίας των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την Τουρκία, συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές, τουρκικές και άλλες απόψεις για το Ιράκ, τη Συρία και τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, σχετικά με την πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής: «Έχω πει στα ευρωπαϊκά όργανα, ότι βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούν “στο πόδι” να λύσουν ορισμένα προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο στα πλαίσια των συνθηκών. Έχουμε πει ότι ασφαλώς μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη FRONTEX, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με το άρθρο 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσει τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους μέλους, όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και το μεταναστευτικό».

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή