ΔΙΕΘΝΕΣ
15/12/2015 06:26 EET | Updated 15/12/2015 06:26 EET

Εργάτης στην Ταϊλάνδη κινδυνεύει με φυλάκιση επειδή προσέβαλε τον σκύλο του βασιλιά στο διαδίκτυο

Ένας εργάτης εργοστασίου στην Ταϊλάνδη που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 37 χρόνων επειδή προσέβαλε τους στρατιωτικούς δικτάτορες, αντιμετωπίζει κατηγορίες επειδή κορόιδεψε τον σκύλο του βασιλιά.

Στην Ταϊλάνδη, είναι παράνομο να ασκήσεις κριτική ή να προσβάλλεις κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Όσοι βρεθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Ο Thanakorn Siripaiboon θα προσέλθει ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου επειδή έκανε μια «σαρκαστική» ανάρτηση στο διαδίκτυο για την Tongdaeng, μια αδέσποτη σκυλίτσα που διέσωσε ο βασιλιάς Bhumibol Adulyadej από ένα πάρκο.

Το ζώο είναι αρκετά δημοφιλές στην Ταϊλάνδη, ενώ, σύμφωνα με τον Guardian, είναι γνωστή για το πόσο πιστή και υπάκουη είναι. Ο βασιλιάς έγραψε μάλιστα ΄να βιβλίο για εκείνη το 2002, το οποίο φέτος έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων.

«Δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα χρησιμοποιούσαν τον νόμο για το βασιλικό σκύλο. Είναι ανήκουστο», δήλωσε ο δικηγόρος του Siripaiboon.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που άρθρο των New York Times της Ταϊλάνδης που αναφερόταν στον βασιλικό σκύλο δεν εκτυπώθηκε μετά από ένσταση του τοπικού τυπογραφείου.