Ανοιχτό το ενδεχόμενο επώδυνων συμβιβασμών στα «κόκκινα» δάνεια αφήνει ο Τσακαλώτος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επώδυνων συμβιβασμών στα «κόκκινα» δάνεια αφήνει ο Τσακαλώτος
Eurokinissi

Ανοιχτό άφησε, κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το ενδεχόμενο για επώδυνους συμβιβασμούς όσον αφορά στους δανειολήπτες στεγαστικών πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για στεγαστικά δάνεια και καταναλωτικά, μπορεί να γίνουν συμβιβασμοί που δεν θα έχουν τον ταξικό διαχωρισμό που θα ήθελε η κυβέρνηση.

«Μπορεί εμείς να μην προστατεύουμε όσους πρέπει, θα διαπραγματευθούμε για στεγαστικά δάνεια, μικρομεσαίων και καταναλωτικά και πρέπει να μας πείτε ότι είστε στο πλάι μας για την προστασία των πιο ευάλωτων», είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στον Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ και πρόσθεσε πως «σε αυτή τη συζήτηση θα διαπραγματευθούμε και μπορεί να κάνουμε συμβιβασμούς που δεν θα έχουν τον ταξικό διαχωρισμό που θα θέλαμε».

«Θα το δούμε αυτό τον Γενάρη. Και μπορεί να μας πείτε ότι εμείς είμαστε στο πλάι σας, να προστατέψετε και αυτούς και τα πιο ευαίσθητα και τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας. Αλλά αυτή η έλλειψη ταξικού διαχωρισμού, ότι ξαφνικά υποστηρίζουμε όλους τους δανειστές; Μα όλους; Κανένας δεν θεωρείτε ότι στρατηγικά δεν πληρώνει; Κανένας; Ούτε ένας σε αυτό;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Λέω λοιπόν ότι σε αυτήν την περίπτωση, εμείς θα συζητήσουμε, θα διαπραγματευτούμε και μπορούμε να κάνουμε και συμβιβασμούς που δεν έχουν την ταξικότητα που πρέπει, γιατί δεν είναι αυτοί οι συσχετισμοί».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε την ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων με πώλησή τους σε distress funds, ενώ αναφέρθηκε και στα περί μπαταχτσήδων.

«Εσείς δεν πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιοι που στρατηγικά δεν πληρώνουν; διερωτήθηκε ο υπουργός, για να συνεχίσει:

«Ολους θέλετε να τους προστατέψουμε; Πρέπει να μας πει το ΚΚΕ ότι κάποιοι δεν πρέπει να προστατευτούν. Να γίνει αυτή η συζήτηση με περισσότερο Μαρξ και όχι λιγότερο».

Δημοφιλή