Ψύχραιμη η κυβέρνηση για την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα

Ψύχραιμη η κυβέρνηση για την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα
Eurokinissi

Παρά τους υψηλούς τόνους που επικρατούν στη συζήτηση, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με αιφνιδιασμούς το βράδυ της Τρίτης, κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ. Άλλωστε, τα πλέον φλέγοντα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών και το φορολογικό έχουν μετατεθεί για τον επόμενη μήνα, και ως εκ τούτου το Μαξίμου εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από διαφοροποιήσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης όσον αφορά στην ψήφισή του.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία τη Δευτέρα από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο, ένταση εκδηλώθηκε από την έναρξη της συνεδρίασης, με αντιπαράθεση μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου και του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, όσον αφορά στις ώρες που απαιτούνται για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ακολούθησαν κόντρες για τα κόκκινα δάνεια, με αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του εισηγητή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα «πολιτικού χαμαιλεοντισμού», και επιτέθηκε στη συνέχεια κατά του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, κάνοντας λόγο για κατεύθυνση «Μόντι Πάιθονς».

Οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν, με αντιπαράθεση μεταξύ ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, καθώς και δριμείες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης από τον Χάρη Θεοχάρη του Ποταμιού και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που χαρακτήρισε την προστασία των δανειοληπτών «εικονική», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποτάχθηκε πλήρως στις επιταγές των δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε ομαλοποίηση στο εσωτερικό του κόμματος, κατεύθυνση προς την οποία κινήθηκε σειρά συναντήσεων Τσίπρα με βουλευτές, αλλά και η κατάθεση στη Βουλή του «παράλληλου προγράμματος».

Δημοφιλή