«Κοινό έδαφος» ΗΠΑ και Ρωσίας για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία

«Κοινό έδαφος» ΗΠΑ και Ρωσίας για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία
US Secretary of State John Kerry, left, shakes hands with Russia's President Vladimir Putin during a meeting at the Kremlin in Moscow Tuesday, Dec. 15, 2015. The United States and Russia need to find
US Secretary of State John Kerry, left, shakes hands with Russia's President Vladimir Putin during a meeting at the Kremlin in Moscow Tuesday, Dec. 15, 2015. The United States and Russia need to find
ASSOCIATED PRESS

«Κοινό έδαφος» φαίνεται να βρίσκουν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα όσον αφορά στο ζήτημα των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναφέρουν πως θα λάβει χώρα διεθνής συνάντηση στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή με σκοπό να περάσει ψήφισμα του ΟΗΕ υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να δουλεύουν πάνω σε σημαντικά ζητήματα, όπως η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης. Από πλευράς του, ο κ. Κέρι σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε κάποια θέματα, όπως αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε επίσης στον πρόεδρο Πούτιν πως οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό σημείο των τριβών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τη Συρία είναι ο ρόλος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη μεταβατική περίοδο: Οι ΗΠΑ θέλουν αποχώρησή του, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι την τύχη του πρέπει να αποφασίσει ο συριακός λαός.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, μέχρι τώρα οι συνομιλίες της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη ήταν «στον αέρα», καθώς ήταν άγνωστο εάν η Ουάσινγκτον θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί τους ρωσικούς όρους σχετικά με τον ρόλο του Άσαντ. Ωστόσο, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Τζον Κέρι και ο ίδιος βρίσκουν «κοινό έδαφος», ενώ σημειώνεται πως η συνάντηση ήταν να διαρκέσει μία ώρα, και εν τέλει διήρκεσε τρεις.

Σύμφωνα με το Sputnik, ο κ. Κέρι ανακοίνωσε πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ συζήτησαν σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε θέσεις/ ζώνες αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, και ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την απομόνωση της Ρωσίας. «Σήμερα επικεντρωθήκαμε όχι στις διαφορές μας, και όχι στο τι μπορεί να γίνει άμεσα όσον αφορά στον Άσαντ, αλλά στην πολιτική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας οι ίδιοι οι Σύριοι μπορούν να αποφασίσουν το μέλλον της χώρας τους», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επίσης συμφώνησε πως ούτε το Μέτωπο Αλ Νόσρα (πρόσκειται στην Αλ Κάιντα), ούτε το ISIS/ Daesh θα συμμετέχουν στις συνομιλίες ως μέλη της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία» δήλωσε ο κ. Κέρι, κάνοντας λόγο για μια παραγωγική ημέρα και εποικοδομητικές συνομιλίες. «Παρά τις διαφορές των χωρών μας, επιδείξαμε πως όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, μπορεί να υπάρξει πρόοδος», πρόσθεσε, μιλώντας για «καλή διπλωματία».

«Βλέπουμε τη Συρία θεμελιωδώς με πολύ παρόμοιο τρόπο, θέλουμε τα ίδια αποτελέσματα, βλέπουμε τους ίδιους κινδύνους, κατανοούμε τις ίδιες προκλήσεις» σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σύμφωνα με το Russia Today.

Από πλευράς του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Ρωσία επιθυμεί τον σχηματισμό μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας (που αποφασίστηκε στις συνομιλίες της Βιέννης και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις. Τόνισε ακόμη πως οι συζητήσεις στο Ριάντ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσαν ένα βήμα για το σχηματισμό μιας αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν να προσκομίσουν στην Μόσχα αποδεικτικά στοιχεία, που θα στοιχειοθετούσαν οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας στη Συρία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters, Tass)

Δημοφιλή