ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/12/2015 05:05 EET | Updated 16/12/2015 05:06 EET

Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων θέλουν να ζήσουν βάσει του νόμου της Σαρία

CHAIDEER MAHYUDDIN via Getty Images
An Indonesian Sharia police whips a man during a public caning ceremony outside a mosque in Banda Aceh, capital of Aceh province on September 18, 2015. Three women and 14 men arrested for sexual offenses and gambling were caned in front of the mosque in full view of the public following the Friday prayer. Aceh is the only province of Indonesia that is enforcing the Islamic Sharia law and violators are punished by public caning. AFP PHOTO / CHAIDEER MAHYUDDIN (Photo credit should read CHA

Πώς αισθάνονται οι μουσουλμάνοι για την Σαρία; Μια διεθνής έκθεση του Pew Research Center η οποία προέκυψε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 2008 έως το 2012 σε δείγμα 38.000 ανθρώπων σε 39 χώρες, για το θέμα "Θρησκεία, Πολιτική και Κοινωνία" στην μουσουλμανική κοινότητα, που αριθμεί 1,6 δισ. πιστούς στον κόσμο.

Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν εάν η Σαρία θα πρέπει να είναι ο επίσημος νόμος στη χώρα τους. Σύμφωνα με την μελέτη περισσότερες χώρες είναι υπέρ της Σαρίας και είναι επιθυμητή κυρίως στην ιδιωτική σφαίρα του βίου, προκειμένου να διευθετηθούν οι οικογενειακές, ή κτηματικές διαφορές, και από τους μουσουλμάνους που κατοικούν σε χώρες όπου ήδη λειτουργούν τέτοιου είδους θρησκευτικά δικαστήρια.

Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη ποσοστιαία διαφορά ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή φερ’ ειπείν μόλις το 8% τάσσεται υπέρ στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά στο Αφγανιστάν το επιθυμεί το 99%

Πλειονότητα αποτελούν επίσης όσοι επιθυμούν να δοθεί περισσότερη ελευθερία σε άλλες θρησκείες. Έτσι, στο Πακιστάν το 84% θέλει μεν να εγκαθιδρυθεί ο ιερός νόμος στη χώρα, αλλά το 96% πιστεύει επίσης πως η ανεξιθρησκία είναι "καλό πράγμα".

Στις περισσότερες χώρες, η πλειονότητα των γυναικών, όπως και των ανδρών, εκτιμά πως οι γυναίκες οφείλουν να υπακούει τον άνδρα, με συντριπτικά ποσοστά της γνώμης αυτής να καταγράφονται στο Ιράκ, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Ινδονησία, το Αφγανιστάν και την Μαλαισία.

ΠΗΓΗ: independent.co.uk