Δεδομένη η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ αλλά και επιφυλάξεις στο Euro Working Group για το «κόστος» του παράλληλου προγράμματος

Δεδομένη η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ αλλά και επιφυλάξεις στο Euro Working Group για το «κόστος» του παράλληλου προγράμματος
sooc

Στο Euro Working Group της Παρασκευής θα παιχτεί η τελευταία πράξη της μακράς διαπραγμάτευσης σχετικά με τα δύο πακέτα προαπαιτούμενων προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2+1δισ ευρώ των δύο υποδόσεων.

Μετά και τη ψήφιση του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EuroWorkingGroup), αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης του 1δισ ευρώ.

Όπως ενημέρωσε και η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών έχουν ετοιμάσει την έκθεση αξιολόγησής τους για τα 13 προαπαιτούμενα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει αναλυτικά τον τρόπο και το βαθμό που εφαρμόστηκε κάθε προαπαιτούμενο, ενώ θα επισημαίνονται τα επόμενα βήματα τα οποία απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση παρεμβάσεων που περιλαμβάνονταν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων αλλά η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σταδιακά.

Για παράδειγμα μετά από συμφωνία με τους δανειστές η στρατηγική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων έσπασε στα δύο, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των στεγαστικών δανείων έχει μεταφερθεί για τον Φεβρουάριο του 2015.

Στη συνεδρίαση του Euro Working Group δεν αναμένονται εκπλήξεις καθώς κοινοτικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ είναι δεδομένη και αναμένεται αύριο Παρασκευή, καθώς η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τον κύριο όγκο των προαπαιτούμενων και η δημοσίευση σειράς υπουργικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχουν ανοίξει τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ήδη κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει ότι δεν χρειάζονται ακόμα νομοθετικές παρεμβάσεις και οι σχετικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, οι τεχνοκράτες του Euro Working Group αναμένεται να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με την κατάθεση του παράλληλου προγράμματος που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Ήδη πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για τον έντονο προβληματισμό που εξέφρασαν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων αναφορικά με τις διατάξεις που επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή τους θα επιφέρει σημαντική δημοσιονομική επίπτωση η οποία μέχρι στιγμής δεν είχε προβλεφθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το να αναζητηθούν εκ νέου ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που θα ανοίξει στον προϋπολογισμό από την εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία έχουν μεν δημοσιονομικές επιπτώσεις, αλλά έχουν συζητηθεί κατά καιρούς με το κουαρτέτο, καθώς και άλλα μέτρα τα οποία δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Δημοφιλή