Πιθανές λύσεις εξετάζει η κυβέρνηση στο θέμα των αντικειμενικών αξιών ακινήτων μετά την απόφαση του ΣτΕ

Πιθανές λύσεις εξετάζει η κυβέρνηση στο θέμα των αντικειμενικών αξιών ακινήτων μετά την απόφαση του ΣτΕ
sooc

Λύση στο γρίφο των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα ψάχνει το υπουργείο Οικονομικών. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ήρθε απλά να «επικυρώσει» αυτό που η αγορά εδώ και χρόνια φωνάζει. Δηλαδή ότι οι αντικειμενικές τιμές που ισχύουν και είχαν οριστεί το 2007 δεν έχουν καμία επαφή με τη σημερινή πραγματικότητά.

Πλέον στην Καραγιώργη Σερβίας αναζητούν τη φόρμουλα που θα ικανοποιεί και την απόφαση του ΣτΕ για άμεση αλλαγή των αντικειμενικών τιμών, αλλά και τη μνημονική δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για διατήρηση τους ως έχουν και αλλαγή τους από το 2017.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η καινούργια χρονιά ενδέχεται να μας βρει και με καινούργιες αντικειμενικές τιμές, προκειμένου να υπάρξει άμεση συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ. Ωστόσο, ακόμα και αν αυτό αποφασιστεί δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ του 2015 που οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μέχρι και το Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με βάση τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων και τις αντικειμενικές που ίσχυαν την 1.1.2015, δηλαδή πολύ πριν την 21 Μαΐου που το ΣτΕ ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία αλλαγής των αντικειμενικών.

Αντίθετα, αλλαγές θα υπάρξουν μεταξύ άλλων στον υπολογισμό του φόρου για τις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές και αγοροπωλησίες ακινήτων, όπως και τις αμοιβές των συμβολαιογράφων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, με βάση τις οποίες ή θα κλιθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο ή η διαφορά θα συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές.

Μέχρι τώρα, όλα τα παραπάνω αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις, ενώ θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με τους δανειστές.

Τα μεγάλα προβλήματα βέβαια θα προκύψουν με τον «νέο» ΕΝΦΙΑ για το 2016. Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να αλλάξει το φόρο, αλλά και τις αντικειμενικές τιμές τότε θα πρέπει να ετοιμάσει ένα νέο φόρο που θα συνεχίσει να φέρνει στα Ταμεία 2,65δις ευρώ, αλλά με χαρακτηριστικά προοδευτικότητας και δικαιοσύνης, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Αλεξιάδης για την απόφαση του ΣτΕ

Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουμε σήμερα ή αύριο». Διευκρίνισε δε, ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο 2016 να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα εμπορικών τιμών στα ακίνητα, επί των οποίων θα υπολογισθεί και ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. Ο υπουργός εξήγησε πάντως ότι το ΥΠΟΙΚ θα είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του σε ότι αφορά την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά και ότι η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει τον φόρο. Μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για τη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει στις 31.12.2015

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ανέφερε επίσης, ότι δεν αποδίδει στα δημόσια έσοδα η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά λόγω και των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο σύστημα.

Δημοφιλή