Σοβαρά επεισόδια στην Ολλανδία για το προσφυγικό. Επίθεση κατά δημαρχείου

Σοβαρά επεισόδια στην Ολλανδία για το προσφυγικό. Επίθεση κατά δημαρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
nico1959/Flickr

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην επαρχιακή πόλη Γκελντερμάλζεν στην Ολλανδία, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον του δημαρχείου το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ήταν σε εξέλιξη συζήτηση για τη δημιουργία προσφυγικού καταλύματος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, την Τετάρτη το βράδυ στο δημαρχείο της πόλης γινόταν συζήτηση για την κατασκευή ενός προσφυγικού καταλύματος. Ο δήμος έχει την πρόθεση να κατασκευάσει ένα κατάλυμα για 1.500 πρόσφυγες. «Υπάρχουν αντιρρήσεις» παραδέχεται η δήμαρχος Μιράντα ντε Βρις, ωστόσο συμπληρώνει ότι «υπάρχει και συναίνεση». Πολλοί όμως από τους 11.000 κατοίκους της πόλης, ο ευρύτερος δήμος έχει 27.000 κατοίκους, ανησυχούν για τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο.

Κάποιοι το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται ειρηνικά φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν είμαι ρατσιστής αλλά ρεαλιστής». Το σκηνικό άλλαξε κατά τις 8 το βράδυ άλλαξε. Μερικές δεκάδες νεαροί άρχισαν να επιτίθενται, φορώντας κουκούλες και φωνάζοντας συνθήματα κατά του προσφυγικού καταλύματος. Στη συνέχεια φώναξαν «τρία, δυο, ένα» και πέρασαν στην επίθεση, όπως δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας. Άρχισαν να πετάνε πέτρες και μπουκάλια. Η αστυνομία έκανε χρήση προειδοποιητικών πυρών και απώθησε τους διαδηλωτές. Οι ταραξίες ανέτρεψαν τα φράγματα μπροστά στο δημαρχείο κι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κτίριο, χωρίς επιτυχία. Δύο αστυνομικοί και πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά.

Για οργανωμένο σχέδιο κάνει λόγο η αστυνομία, η οποία παραδέχεται ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Η συζήτηση στο δημαρχείο διεκόπη και 14 άτομα συνελήφθησαν. «Δεν ήταν από εδώ» δήλωσε αργότερα στην τηλεόραση ένας κάτοικος. «Ήταν χούλιγκανς από το Ρότερνταμ».

«Δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι» επανέλαβε και η δήμαρχος. Ωστόσο το ποσοστό της ακροδεξιάς στην πόλη αγγίζει το 13%.

Δημοφιλή