Το Μαξίμου απαντά για το παράλληλο πρόγραμμα: Δεν αποσύρεται, απλά οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερο χρόνο

Το Μαξίμου απαντά για το παράλληλο πρόγραμμα: Δεν αποσύρεται, απλά οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερο χρόνο
Sooc

Την αντίδραση του Μαξίμου προκάλεσε ο «χορός» ο οποίος στήθηκε γύρω από το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα, με πολλά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για απόσυρσή του μετά από αντίδραση των δανειστών.

Η κυβέρνηση αποδίδει τη διακοπή των συζητήσεων στη στάση της αντιπολίτευσης, που αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ υπογραμμίζει ότι το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό και ότι δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων - καθώς και ότι αυτό που ζήτησαν οι θεσμοί ήταν απλά περισσότερος χρόνος. Ωστόσο, από πλευράς του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, καλώντας τον να «ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας».

«Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα»

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν και ότι (το νομοσχέδιο) προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι δεν είναι αλήθεια το ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (όπως υποστηρίχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης), καθώς το ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους.

«Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις» υποστηρίζεται σχετικά.

Οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, συμπληρώνοντας ότι «το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα».

«Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται»

Καταλήγοντας, τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται, «αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους».

Δημοφιλή