Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη τύπου: "Ο Ατατούρκ θα γύρναγε στον τάφο του βλέποντας την Ισλαμοποίηση της σύγχρονης Τουρκίας"

Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη τύπου: "Ο Ατατούρκ θα γύρναγε στον τάφο του βλέποντας την Ισλαμοποίηση της σύγχρονης Τουρκίας"
MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 17: Russian President Vladimir Putin is seen during the 11th presidential annual news conference at the World Trade Center on Krasnaya Presnya on December 17, 2015. (Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)
MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 17: Russian President Vladimir Putin is seen during the 11th presidential annual news conference at the World Trade Center on Krasnaya Presnya on December 17, 2015. (Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Την ετήσια συνέντευξη Τύπου παραθέτει σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν σε μια περίοδο που η χώρα του βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή της στον πόλεμο της Συρίας.

Κρίσιμο θέμα ωστόσο είναι και η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι κυρώσεις από την Ευρώπη έχουν "χτυπήσει" την καθημερινότητα των πολιτών.

Η συνέντευξη Τύπου αφορά διεθνή θέματα, μιας και η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή της στον πόλεμο της Συρίας, αλλά και την κόντρα με την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού.

Στην πρώτη ερώτηση που αφορούσε στην οικονομική κρίση της χώρας ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "η Ρωσία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους και οι επενδυτές αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για συνεργασία με τη Ρωσία", και πως το "συνολικό χρέος της χώρας έχει πέσει, και αυτό είναι μια θετική ένδειξη ανάκαμψης".

"Οι προβλέψεις για την επίλυση της κρίσης βασίστηκαν στην υπόθεση ότι ένα βαρέλι πετρέλαιο θα κόστιζε 100 δολάρια, αλλά ακόμα με την σημερινή τιμή του πετρελαίου η κορύφωση της κρίσης είναι πίσω μας. Με την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3-0,1 %, σημειώθηκε μικρή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας, μειώθηκε σημαντικά η εκροή κεφαλαίων καθώς και το εξωτερικό χρέος, παρατηρήθηκε ακόμα εισροή, συνέπεια του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τη ρωσική οικονομία".

Ανέφερε επίσης, ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα της χρονιάς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις λιμενικές υποδομές αύξησης, τονίζοντας πως μπορεί «τα έσοδα να έχουν μειωθεί, αλλά σημειώνεται ανάπτυξη κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι» και πως η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση του ΑΕΠ μέσα στη διετία 2016-18.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στον ISIS ανέφερε ότι είναι απειλή για όλους: "Όσο πιο γρήγορα βρούμε λύση σε αυτό τόσο το καλύτερο. Τίποτα περισσότερο από μια πολιτική λύση." και πρόσθεσε ότι η Ρωσία: "Θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία."

Για τον εμφύλιο της Συρίας, σημείωσε ότι μόλις οι Σύροι αποφασίσουν να σταματήσουν να πολεμούν και ξεκινήσουν συνομιλίες, «δεν θα γίνουμε πιο Σύροι από τους Σύρους" και σημείωσε ότι τότε η Μόσχα θα ολοκληρώσει τη στρατιωτική της δράση.

Προειδοποίησε ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ με οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη που αποφασίζει ποιος θα πρέπει να ηγείται στη Συρία και πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η συριακή κρίση είναι μία πολιτική λύση.

Σημείωσε ότι η Μόσχα στηρίζει σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να ετοιμάσει ένα ψήφισμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο -που θα συζητηθεί την Παρασκευή σε διάσκεψη για την συριακή κρίση- είναι συνολικά αποδεκτό.

Όσο αφορά την Ουκρανία ανέφερε: "Ότι δεν σχεδιάζουν να εισάγουν οποιονδήποτε κύρωση κατά της Ουκρανίας και ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα συμφέρον να υπάρχουν συγκρούσεις και επιδείνωση στην Ουκρανία".

Εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει με το Κίεβο πρόταση ανταλλαγής κρατουμένων.

Επέμεινε ότι η Ρωσία δεν έχει τακτικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στην περιοχή κάποιοι άνθρωποι "που βρίσκονται σε στρατιωτική αποστολή".

Τόνισε ότι το Κίεβο δεν εφαρμόζει πλήρως τμήματα της συμφωνίας του Μινσκ που αφορούν το ειδικό καθεστώς των περιοχών στα ανατολικά της χώρας και σημείωσε ότι ο ίδιος επιθυμεί την εφαρμογή της συμφωνίας.

Όσο αφορά την Τουρκία ο Ρώσος πρόεδρος δεν δεν βλέπει ότι θα υπάρξει προοπτική αναβίωσης των σχέσεων με την Τουρκία. "Είναι δύσκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία με την τωρινή τουρκική ηγεσία, εάν όχι αδύνατο" είπε.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την κατάρριψη του βομβαρδιστικού ως "πράξη εχθρική" και σημείωσε ότι δεν κατανοεί γιατί το έκανε η Τουρκία. Τόνισε ότι με την πράξη αυτή, η Αγκυρα ενήργησε κατά των ίδιων της των συμφερόντων.

"Τι πέτυχαν;" αναρωτήθηκε ο ρώσος πρόεδρος. «Ίσως σκέφτηκαν ότι θα φεύγαμε μακριά από τη Συρία; Αλλά η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα» είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα και στον Σεπ Μπλάτερ λέγοντας ότι αξίζει να πάρει το Νόμπελ

Ο χάρτης πίσω από τον Πούτιν έχει την Κριμαία

Στη συνέντευξη υπήρξαν και απρόοπτα για παράδειγμα μια δημοσιογράφος δήλωσε ότι είναι έγκυος για να μπορέσει να κάνει ερώτηση νωρίτερα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται ενώπιον 1.392 διαπιστευμένων δημοσιογράφων. Το 2008 η αντίστοιχη διαδικασία ερωταπαντήσεων είχε διαρκέσει 4 ώρες και 10 λεπτά, σύμφωνα με το Russian Today.

Δημοφιλή