Κι όμως συμβαίνει: Οι πωλήσεις του iPhone αναμένεται να πέσουν για πρώτη φορά στην ιστορία του

Κι όμως συμβαίνει: Οι πωλήσεις του iPhone αναμένεται να πέσουν για πρώτη φορά στην ιστορία του
shutterstock

Η Τετάρτη που μας πέρασε δεν ήταν και η καλύτερη μέρα στην ιστορία της Apple, η οποία είδε τις μετοχές της να κάνουν βουτιά κατά 4.4% μέσα στον περασμένο μήνα, και κατά 18% από τα αστρονομικά ποσοστά που είχε σημειώσει τον Απρίλιο. Ένα γεγονός που, εκτός των άλλων, αύξησε τις πιθανότητες για αυτό που η τεχνολογική εταιρεία υποψιαζόταν εδώ και καιρό: πως δηλαδή μπορεί να πουλήσουν λιγότερες συσκευές iPhone μέσα στην επόμενη χρονιά από όσες είχαν υπολογίσει.

Σε επιστολή της προς τους πελάτες της, η Τράπεζα της Αμερικής μείωσε σημαντικά τις εκτιμήσεις της για τη δημοσιονομική απορρόφηση iPhone μέσα στο 2016 κατά 10εκ. με 220εκ., επιδεικνύοντας μια αποδυνάμωση ανάμεσα στους προμηθευτές της Apple. Από της πλευρά της η Morgan Stanley, μια από τις μεγαλύτερες αμερικάνικες πολυεθνικές εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σχολίασε πως η Apple θα δει για πρώτη φορά πτώση στις πωλήσεις των iPhone, μέσα στο 2016. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του διάσημου smartphone θα μειωθούν κατά 5.7% σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας.

Η Morgan Stanley είπε επίσης πως περιμένει τις πωλήσεις των iPhone να πέσουν κατά 6% μέσα στο 2016, καθώς οι υψηλότερες τιμές σε αγορές εκτός της Αμερικής, με εξαίρεση την Κίνα, και η ωρίμανση της διείσδυσης στα smartphones σε αναπτυγμένες αγορές συμβάλλουν σημαντικά στις αναβαθμίσεις των υπόλοιπων συσκευών και στην νέα αύξηση των χρηστών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Apple διατρέχει κάποιον άκρως σοβαρό κίνδυνο. Η Morgan Stanley σπεύδει να υπενθυμίσει πως η διάσημη τεχνολογική εταιρεία θα καταφέρει να δει αύξηση των συνολικών κερδών της μέσα στη νέα χρονιά από τις πωλήσεις των Apple Watch και των Apple Τvs, οπότε οι «εχθροί» της Apple θα πρέπει να περιμένουν (πολύ) ακόμα μέχρι να τη δουν να πτωχεύει.