Η ιστορία της Tracey "Africa" Norman, του πρώτου τρανσέξουαλ μοντέλου, γίνεται γνωστή μετά από 40 χρόνια

Η ιστορία της Tracey "Africa" Norman, του πρώτου τρανσέξουαλ μοντέλου, γίνεται γνωστή μετά από 40 χρόνια
PETER HAPAK NEW YORK MAGAZINE

Σχεδόν 40 χρόνια πριν η Laverne Cox γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό Time και η Caitlyn Jenner ανακοινωθεί Γυναίκα της Χρονιάς από το Glamour, η Tracey “Africa” Norman ήταν το πρώτο τρανσέξουαλ μοντέλο αφροαμερικάνικης καταγωγής. Λίγοι όμως ήξεραν την ιστορία της μέχρι σήμερα.

Σε μια εις βάθος συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο New York Magazine στο τεύχος της 14ης Δεκεμβρίου, η Norman, η οποία έγινε γνωστή κυρίως επειδή εμφανιζόταν σε ένα κουτί βαφής μαλλιών Clairol στα μέσα των '70s, αφηγήθηκε την ιστορία της άκρως επιτυχημένης της καριέρας στο μόντελινγκ, την οποία και πέρασε προσπαθώντας συνέχεια να κρύβει την πραγματική της ταυτότητα, αυτή της τρανσέξουαλ δηλαδή, από διευθυντές περιοδικών και μάνατζερ πρακτορείων. Τώρα όμως, σε μια εποχή που η Caitlyn Jenner έχει την ευκαιρία να γίνεται εξώφυλλο στο Vanity Fair και η συζήτηση για τα κοινωνικά δικαιώματα των τρανσέξουαλ έχει ανοίξει περισσότερο από ποτέ, η Norman, στα 63 της πλέον, πιστεύει πως ο κόσμος είναι έτοιμος πια να ακούσει την ιστορία της.

«Μου θύμισαν πως είχα γράψει ιστορία και πως αξίζω να τη δω τυπωμένη», είπε στο περιοδικό. «Και είμαι ακόμα εδώ».

Η Norman ξεκίνησε την καριέρα της στο μόντελινγκ λίγο μετά την εγχείρηση αλλαγής φύλου, όταν εντόπισε μια παρέα αφροαμερικανών μοντέλων στο μετρό της Νέας Υόρκης και τις ακολούθησε μέχρι το κάστινγκ τους. Το οποίο, παρεμπιπτόντως, ήταν για την ιταλική Vogue. Η Norman κέρδισε τη δουλειά, υπέγραψε με ένα πρακτορείο και πέρασε τα επόμενα χρόνια της ζωής της ποζάροντας για περιοδικά και διαφημίσεις, φροντίζοντας πάντα να κρατά κρυφή την ταυτότητα της τρανσέξουαλ.

Δεν το έκανε μόνο για να προστατεύσει την καριέρα της. Έβλεπε συνέχεια την αστυνομία να συλλαμβάνει άτομα στο δρόμο τα οποία αναγνωρίζονταν ως τρανσέξουαλ και δεν ήθελε να είναι μία από αυτά.

Γύρω στο 1980, κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης που έκανε η Norman για το περιοδικό Essence, ένας βοηθός που έτυχε να είναι από την ίδια πόλη με αυτή και την ήξερε πριν τη μετάβαση, την αναγνώρισε και αποκάλυψε την πραγματική της ταυτότητα. Από εκείνη την ημέρα οι επαγγελματικές προτάσεις σταμάτησαν να έρχονται και οι πόρτες έκλειναν η μία μετά την άλλη. Ήταν ένα επώδυνο τέλος για την καριέρα της, η ίδια όμως νιώθει περήφανη που άνοιξε το δρόμο για τα σημερινά είδωλα της τρανσέξουαλ κοινότητας.

«Πάντα έλεγα πως αυτός που περνά πρώτος από μια πόρτα, αφήνει μια χαραμάδα ανοιχτή», λέει. «Υπήρχε η αντίληψη πως μια τρανσέξουαλ γυναίκα δεν θα είχε πέραση και δε θα έβρισκε δουλειά σε περιοδικά μόδας και δε θα έκλεινε συμβόλαια. Απέδειξα πως έκαναν λάθος. Άφησα μια χαραμάδα στην πόρτα για να περάσουν κι άλλοι (τρανσέξουαλ άνθρωποι)».

Φωτογραφία: New York Magazine

Η ιστορία της είχε ήδη τεράστιο αντίκτυπο στην Laverne Cox, η οποία είπε στο περιοδικό πως η πρώτη φορά που άκουσε για την Norman ήταν πριν από πέντε χρόνια μέσω ενός blog που μιλούσε για τους άγνωστους τρανσέξουαλ ήρωες.

«Δεν μπορώ να σας πω πόσες ώρες κοίταζα εκείνη τη φωτογραφία της στο μπουκάλι της Clairol κι εκείνη τη λεζάντα “Γεννημένη Όμορφη”», λέει η Cox. «Ναι, έχουμε γεννηθεί όμορφοι».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο The Cut.

Δημοφιλή