Επικεφαλής Frontex: Η πρόταση της Κομισιόν δεν απειλεί την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών

Επικεφαλής Frontex: Η πρόταση της Κομισιόν δεν απειλεί την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών
The Executive Director of Frontex Fabrice Leggeri arrives to address the media on the general migratory situation at the external borders of the EU, at Frontex offices in Brussels on Thursday, May 28, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
The Executive Director of Frontex Fabrice Leggeri arrives to address the media on the general migratory situation at the external borders of the EU, at Frontex offices in Brussels on Thursday, May 28, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Συνέντευξη στο Politico παραχώρησε ο επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, καλώντας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδεχτούν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για ενίσχυση της παρουσίας της οργάνωσης στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Αναφερόμενος στην σοβαρότητα της προσφυγικής κρίσης, ο Ιταλός αξιωματούχος προέτρεψε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να σταματήσουν να ανησυχούν, τονίζοντας ότι «η εθνική κυριαρχία (μιας χώρας) δεν κινδυνεύει» από την αύξηση της παρουσίας της Frontex στα σύνορά της.

«Τι είδους εθνική κυριαρχία έχουν τώρα όταν καταφτάνουν 20.000 μετανάστες σε μια εβδομάδα και δεν μπορούν να τους ελέγξουν;», αναρωτήθηκε.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε, η νέα πρόταση περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφεύγεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων . Πιο συγκεκριμένα, ο νέος φορέας θα κάνει αρχικά συστάσεις προς τα κράτη μέλη αναφορικά με τους συνοριακούς ελέγχους και μόνο στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί, θα μπορεί η Επιτροπή να παρέμβει.

Ο κ. Leggeri εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Ακόμα, προειδοποίησε τις χώρες που αντιτίθεται στην παρουσία της Frontex στα σύνορά τους, όπως είναι η χώρα μας, η Σουηδία και η Πολωνία, ότι μια μη εφαρμογή του σχεδίου ίσως βάλει σε κίνδυνο την Συνθήκη Σένγκεν.

«Κατανοώ τις ανησυχίες τους όμως οι πολιτικοί πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να σώσουν την σωστή λειτουργία της ελεύθερης μετακίνησης (Σένγκεν) ή εάν προτιμούν η ΕΕ να μείνει στα μέσα του δρόμου», δήλωσε.

Η πρόταση της Κομισιόν

Την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής και τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τους Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, για την καλύτερη διαχείριση και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και για την προστασία του χώρου Σένγκεν.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη FRONTEX. Ο οργανισμός αυτός θα δεσμεύσει, ως το 2020 μόνιμο προσωπικό 1.000 ατόμων, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αντλεί προσωπικό από μία δεξαμενή 1.500 συνοριοφυλάκων των κρατών-μελών. Το προσωπικό από αυτή τη δεξαμενή θα κινητοποιείται εντός τριών ημερών, όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο.

Νέα επιχείρηση ταχείας επέμβασης «Ποσειδών»

Η επιχείρηση ταχείας επέμβασης «Ποσειδών» για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα κοινή επιχείρηση «Ποσειδών», ξεκινάει στις 28 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Frontex.

Το επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης συμφώνησαν χτες η Frontex με την ελληνική πλευρά. Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων και περισσότερο τεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να υποστηρίξει την Ελλάδα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, θα θέτει μεγαλύτερη έμφαση σε ελέγχους ασφαλείας.

Δημοφιλή