«Κόκκινα» δάνεια: Τα κριτήρια για την μέγιστη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών

«Κόκκινα» δάνεια: Τα κριτήρια για την μέγιστη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών
sooc

Στην ενεργοποίηση του νέου νόμου Κατσέλη για τα νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη όπως επίσης και του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Σταθάκη, με την οποία καθορίζονται ο τρόπος υπολογισμού των δόσεων των οφειλετών αλλά και το ύψους του μηνιαίου ποσού που θα πρέπει να καταβάλλουν οι δικαιούχοι της ενίσχυσης.

Με λίγα λόγια τα κριτήρια με τα οποία υπολογίζεται η δόση που θα πρέπει να πληρώσουν έπειτα από δικαστική απόφαση αναφορικά με την διευθέτηση των χρεών τους.

Πιο αναλυτικά από την 1/1/2016 όσοι οφειλέτες προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία θα πρέπει να υποβάλλουν μία αίτηση η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες τόσο για τα μηνιαία εισοδήματά τους όσο και τα έξοδά τους.

Τρία τα κριτήρια

Σύμφωνα με την απόφαση τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της μέγιστης δόσης είναι τρία:

Α) Κατά τον υπολογισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι τυχόν μεταβολές στο εισόδημα ή στις δαπάνες του αναμένεται να συμβούν και η περίοδος που εκτιμάται ότι αυτές θα διαρκέσουν.

Β) Εάν το σχέδιο διευθέτησης οφειλών περιέχει σταδιακά αυξανόμενες δόσεις αποπληρωμής, η ικανότητα αποπληρωμής υπολογίζεται μέχρι το χρονικό σημείο της ολοσχερούς εξόφλησης της συνολικής οφειλής, λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω, κατά περίπτωση, τεκμηρίωση.

Γ) Το σύνολο του ποσού των δόσεων που προκύπτει από την εκτίμηση της μέγιστης δυνατότητας αποπληρωμής του δανειολήπτη ανάγεται σε «παρούσα αξία». Για το σκοπό αυτό ως προεξοφλητικό επιτόκιο θα χρησιμοποιείται το μέσο επιτόκιο υφιστάμενων στεγαστικών δανείων σε ευρώ με διάρκεια άνω των πέντε ετών, όπως αυτό δημοσιεύεται κάθε μήνα στο διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος

Δημοφιλή