Έρχονται κατασχέσεις καταθέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 70.000 ευρώ

Έρχονται κατασχέσεις καταθέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 70.000 ευρώ
Janitors/Flickr

Έχετε οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο οι οποίες ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ; Τότε θα πρέπει να ανησυχείτε καθώς ξεκινούν οι κατασχέσεις καταθέσεων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτό προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία δημοσιεύτηκε σε σχετικό ΦΕΚ και αφορά όσους έχουν οφειλές από 70.000 ευρώ και πάνω.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τρία βήματα. Αρχικά η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ δημιουργεί ηλεκτρονική λίστα στην οποία αποτυπώνονται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες (εκτός ρύθμισης) οφειλές άνω των 70.000 ευρώ. Η ρύθμιση αποστέλλεται στη συνέχεια σε όλες τις τράπεζες, δίχως όμως να περιλαμβάνουν οφειλές οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί. Οι τράπεζες προχωρούν σε διασταύρωση στοιχείων και επιστρέφουν τη λίστα έχοντας όμως κατασχέσει τις καταθέσεις.

Ποια ποσά εξαιρούνται

Από τις κατασχέσεις εξαιρούνται μόνο χρηματικά ποσά που εμπίπτουν στα ακατάσχετα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ποσά που καταβάλλονται από τον οφειλέτη σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου για την εκπλήρωση φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεών του προς αυτό και ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου.

Η διαδικασία του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε λεπτά.

Δημοφιλή