«Χαστούκι» στην κυβέρνηση: Αποσύρθηκε το παράλληλο πρόγραμμα μετά από απαίτηση των δανειστών

«Χαστούκι» στην κυβέρνηση: Αποσύρθηκε το παράλληλο πρόγραμμα μετά από απαίτηση των δανειστών
sooc

Μνήμες από το πρόσφατο Μνημονιακό παρελθόν ξύπνησε η απόφαση της κυβέρνησης να «μεταθέσει» την ψήφιση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα κοινωνικών παροχών. Η κυβέρνηση όπως αιφνιδιαστικά αποφάσισε να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο, το ίδιο αιφνιδιαστικά αναγκάστηκε να το αποσύρει μετά από ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από τους δανειστές.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εκ του σύνεγγυς με τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, παρά τις όποιες ενστάσεις εξέφρασαν οι επικεφαλής των θεσμών, δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα από την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούσαν ότι οι τέσσερις τεχνοκράτες είχαν δηλώσει την ανησυχία τους αναφορικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα έχει το νομοσχέδιο, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν του παρουσίασε συγκεκριμένη κοστολόγηση του. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή που αποχώρησαν από την Αθήνα οι τέσσερις επικεφαλής δεν είχε ζητηθεί από την Αθήνα να μην καταθέσει το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά των δανειστών, αξιωματούχοι της Κομισιόν αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν τους είχε ενημερώσει για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών δεν τους είχε παρουσιάσει την κοστολόγηση του προγράμματος.

Ωστόσο, η κυβερνητική πρωτοβουλία να καταθέσει «μονομερώς» το νομοσχέδιο σήμανε συναγερμό στους κόλπους των δανειστών, με αποτέλεσμα αρχικά να εκφράσουν την έντονη δυσφορία τους και στη συνέχεια να απαιτήσουν την απόσυρση του προκειμένου να μην μπλοκάρουν την εκταμίευση της υποδόσης του 1δισ ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος που πληροφορήθηκε για την απαίτηση των δανειστών ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει την τηλεδιάσκεψη με τους συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Euro Working Group, προκειμένου να εξεταστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας των πραπαιτούμενων.

Ο κ. Χουλιαράκης ενημέρωσε αμέσως ότι αν δεν αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο τότε οι δανειστές θα παγώσουν τη δόση του 1δισ. ευρώ και δεν θα συζητήσουν στο Euro Working Group την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας των προαπαιτούμενων δράσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω άρον – άρον το επίμαχο νομοσχέδιο σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν αποσύρεται, αλλά διακόπτεται η συζήτηση του και δεν κατατίθεται τη Δευτέρα προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς οι θεσμοί ζήτησαν χρόνο να μελετήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου και ως εκ τούτου η συζήτηση θα συνεχιστεί από τον Ιανουάριο.

Δάκτυλος Σόιμπλε;

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ξαφνική μεταστροφή των δανειστών αναφορικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου, καθώς όπως λένε οι θεσμοί είχαν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους αναφορικά με τις διατάξεις που επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά δεν είχαν κάνει καμία αναφορά σε απόσυρση του.

Όπως αφήνουν να εννοηθεί η σκλήρυνση της στάσης των εταίρων και οι προειδοποίηση από το Euro Working Group για «πάγωμα» της δόσης έχει να κάνει με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγ Σόιμπλε, ο οποίος μέσω των κύκλων επιρροής του στο εσωτερικό της Ευρωζώνης απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Σε αυτό το πλαίσιο παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα που δημιουργήθηκε με το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης λύθηκε με «συναινετικό τρόπο»,. Όπως εξήγησε, κάποια κράτη-μέλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συντονισμού με τους θεσμούς.

Η κοστολόγηση

Το «πάγωμα» του νομοσχεδίου έφερε στην επιφάνεια και μια ακόμα κόντρα πέρα από αυτή των δανειστών με την κυβέρνηση, καθώς προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι αυτό κατατέθηκε χωρίς να έχει κοστολογηθεί.

Μέγαρο Μαξίμου και υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) μεταθέτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για το ποιος φταίει για τη μη κοστολόγηση του νομοσχεδίου. Κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι κάποιοι εντός του ΓΛΚ καθυστέρησαν εσκεμμένα να ολοκληρώσουν την κοστολόγηση του νομοσχεδίου προκειμένου να μπλοκάρουν τη ψήφιση του από τη Βουλή.

Αντίθετα, παράγοντες του ΓΛΚ αναφέρουν ότι η κοστολόγηση του νομοσχεδίου ήταν αδύνατη εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου που είχαν οι υπηρεσίες, αλλά και όγκου των παρεμβάσεων που περιείχε, κάνοντας λόγο για προχειρότητα καθώς τα αρμόδια υπουργία δεν είχαν στείλει την κοστολόγηση των μέτρων που τους αφορούσαν.

Δημοφιλή