ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/12/2015 09:35 EET | Updated 18/12/2015 09:43 EET

Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης κυριαρχούν στην Ευρώπη

Stuart Chalmers/Flickr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να διανύσει ακόμα δρόμο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για ενίσχυση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον συγκεκριμένο κλάδο επιβεβαιώνουν τη διευρυνόμενη κυριαρχία των «Τριών Μεγάλων» οίκων.

Ο οίκος Standard & Poor's έχει μερίδιο αγοράς 40,42% στην ΕΕ ενώ ακολουθεί ο οίκος Moody's με 34,67%. Ο οίκος Fitch βρίσκεται στην τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 16,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Συνολικά, οι τρεις οίκοι αποτελούν το 92% της αγοράς, με τον κοντινότερο ανταγωνιστή τους, την εταιρία DBRS Ratings Limited, να έχει μερίδιο αγοράς 1,47%.

Πριν από ένα χρόνο, το μερίδιο αγοράς των τριών οίκων ήταν περίπου 90%.

Ο ESMA πρέπει να υπολογίζει το μερίδιο στις αγορές σε συχνή βάση προκειμένου να δει εάν οι στόχοι της Ένωσης που έχουν τεθεί από το 2009 για να ενισχύουν τον ανταγωνισμό εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει δύο ή περισσότερους οίκους, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πως πρέπει να χρησιμοποιήσουν έναν που θα έχει μερίδιο μικρότερο από το 10% της αγοράς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να δίνουν διευκρινίσεις.

Οι νομοθέτες ελπίζουν σε έναν Ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης με μεγάλο μερίδιο αγοράς, όμως οι ελπίδες αυτές, όπως μεταδίδει το Reuters, δεν καταφέρνουν να πραγματωθούν παρά τις διευθετήσεις που έχουν γίνει από την οικονομική κρίση το 2007 και 2009.

Δείτε την έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA)