Το ναυάγιο της συνάντησης των υποψηφίων προέδρων στη Ν.Δ. Με επιτυχία οι τελικές τεχνικές δοκιμές για τις εκλογές

Το ναυάγιο της συνάντησης των υποψηφίων προέδρων στη Ν.Δ. Με επιτυχία οι τελικές τεχνικές δοκιμές για τις εκλογές
eurokinissi

Από τη στιγμή που πλέον δόθηκαν οι τεχνικές διαβεβαιώσεις στους εκπροσώπους των 4 υποψηφίων, ότι όλα κατά την εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής 20 Δεκεμβρίου, θα κυλήσουν ομαλά, πλέον η αριθμολογνεία και το παρσκήνιο από τις συνεχείς παρεμβάσεις στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που κυριαρχούν στη Συγγρού.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (18/12), όλοκληρώθηκαν όλες οι τεχνικές δοκιμές από τη Vodafone και όπου κρίθηκε σκόπιμο έγιναν αλλαγές και ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων κ.κ Γεωργιάδη, Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα. Πολλοί πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών κάποιοι εκ των οποίων έχουν και μεπιρία από την εκλογική διαδικασία του 2009, μιλούν για μια πιο αξιόπιστη διαδικασία.

Αν και στα γραφεία της Ν.Δ στη Συγγρού, το κλίμα έχει αποφορτισθεί καθώς τα στρατηγεία των υποψηφίων έχουν στηθεί στις έδρες των γραφείων των τεσσάρων, οι πρώτες εκτιμήσεις στελεχών θα θεωρήσουν ως επιτυχία αν η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία προσεγγίσει ή και ξεπεράσει τις 300.000 πολιτών.

Τις τελευταίες ημέρες όμως τα μηνύματα που έρχονται στους υποψηφίους, μιλάνε για μαζικότητα και ότι μπορεί η συμμετοχή να αυξηθεί σημαντικά και να φθάσει ακόμα και τις 400.000. Αν συμβεί κάτι τέτοιο στην κυριολεξία πρόκειται για ένα σενάριο έκπληξη και φυσικά κάνει το οποίο αποτέλεσμα πιο αμφίρροπο καθώς μια τέτοια μαζικότητα μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Πάντως η ανησυχία παραμένει στον κύκλο των νεοδημοκρατών, καθώς ακόμα και αυτές τις ύστατες ώρες το κλίμα παραμένει τεταμένο, καθώς ακόμα και βήματα που θα ενίσχυαν συμβολικά την ενότητα της επόμενης ημέρας, φαντάζουν ακατόρθωτα. Ενδεικτικό είναι ότι παρά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης και ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης για να υπάρξει συνάντηση των τεσσάρων λίγο πριν στηθούν οι κάλπες, δεν τελεσφόρησε.

Ο κύριο φόβος είναι αν την Κυριακή κάποιος εκ των υποψηφίων αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, διευρύνοντας τη φθορά και το κόστος από την πρώτη αποτυχημένη εκλογική διαδικασία στις 22 Νοεμβρίου. Οι κκ. Πλακιωτάκης και Τραγάκης πάντως εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι την Κυριακή η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας της ΝΔ θα στεφθεί από επιτυχία και κάλεσαν τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή για την εκλογή νέας ηγεσίας.

«Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου ανέλαβα την ηγεσία για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών. Όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε και ασκήσαμε σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και και εκπροσωπήσαμε τη ΝΔ στη σύνοδο του ΕΛΚ. Μέριμνά μου ήταν να λειτουργήσω συνθετικά, ενωτικά και συναινετικά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Μπήκαμε στην τελική ευθεία για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ, ο καθένας έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Να ευχαριστήσω και τις οργανώσεις μας σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης.

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής της εταιρείας «Έξυπνα Συστήματα» και η ΝΔ επιφυλάσσεται κατά παντός νομίμου δικαιώματός της μετά την εκλογή του νέου προέδρου.

Τώρα αναφορικά με τα προγνωστικά όλες αυτές τις ημέρες δημοσιεύτηκαν δημοσκοπήσεις, που ανεβοκατέβασαν υποψηφίους και επομένως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος να αξιολογηθούν αυτές οι πληροφορίες. Σύμφωνα με Νεοδημοκράτες σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου από την Κυριακή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί θέσφαστο ότι σε πλεονεκτική θέση θα είναι ο φιναλίστ που θα καταφέρει να συμμαχήσει με τους χαμένους του πρώτου γύρου γιατί δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, ότι θα μπορέσουν αυτοί να κατευθύνουν μαζικά όσους τους ψήφισαν.

Σύμφωνα πάντα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις τελευταίες ημέρες η επίκληση του ονόματος του Κώστα Καραμανλή τις τελευταίες ημέρες, ζημία προκάλεσε και μάλιστα η δημοσιοποίηση και το περιεχόμενο της τηλεφωνική επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, ανέδειξε το θέμα που προκαλεί διχασμός στη Ν.Δ αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ για οικουμενική κυβέρνηση.

Κατηγορηματικά "όχι" στο ενδεχόμενο συνεργασίας των δυο κομμάτων λέει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος καλεί μάλιστα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ξεκαθαρίσει την θέση του για το ζήτημα μέχρι τις εκλογές της Κυριακής.

Απάντηση στις πληροφορίες περί συνομιλιών Τσίπρα-Καραμανλή και στα σενάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, έδωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα FM. «Αν η χώρα πήγαινε στα βράχια και ο κ. Τσίπρας ήθελε να παίρνει τη γνώμη του κ. Καραμανλή, καλώς έκανε. Και αν ο κ. Καραμανλής τον επηρέασε, ακόμα καλύτερα για τη χώρα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας και συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα. Δεν τη θέλει και ο κ. Τσίπρας. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται αδύναμος και θέλει συγκυβέρνηση, να βγει και να το πει. Όταν φύγει, θα δούμε τι θα κάνουμε μετά» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

Στο ερώτημα για το τι θα πράξει στο β' γύρο, εάν δεν είναι ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους, ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως "θα πάρω θέση και θέλω να τονίσω ότι με βάση το καταστατικό οπωσδήποτε πρέπει να γίνει ο δεύτερος γύρος, εάν κάποιος δεν υπερβεί το 50%. Και μεγάλη να είναι η διαφορά, και πρώτος να είμαι, θα επιδιώξω τον δεύτερο γύρο και αν ο δεύτερος έχει αποχωρήσει. Και να μη θέλουν, πρέπει να γίνει, γιατί το λέει το καταστατικό".

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA o Απόστολος Τζιτζικώστας άσκησε κριτική τόσο στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την λογική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που εκείνος ηγηθεί της ΝΔ, η συνεργασία των δυο κομμάτων δεν αποτελεί ενδεχόμενο.

Δημοφιλή