Γερμανοαυστριακές προτάσεις για Ενιαίο Δίκαιο Ασύλου στην ΕΕ

Γερμανοαυστριακές προτάσεις για Ενιαίο Δίκαιο Ασύλου στην ΕΕ
Getty Images/iStockphoto

Ενιαίο Δίκαιο Ασύλου θέλουν Γερμανία και Αυστρία και επεξεργάζονται προτάσεις.

Αυτό αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus. Όπως είπε Γερμανία και Αυστρία θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στο επόμενο χρονικό διάστημα σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Γαλλία. Δεν δίνει πολλά στοιχεία για το το θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις αυτές, αλλά όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία ευελπιστεί ότι με αυτή την πρόταση -σε συνδυασμό με την πρόταση της Κομισιόν για ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή- θα μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στη χώρα.

Στο επίκεντρο των γερμανοαυστριακών προτάσεων βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel -που αναμεταδίδει η Deutsche Welle- τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής (hotspot) στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εδώ θα γίνεται μια πρώτη εκτίμηση για τις πιθανότητες των προσφύγων να παραμείνουν στην ΕΕ. Αν η αξιολόγηση είναι θετική, τότε θα κατανέμονται στα κράτη-μέλη, τα οποία θα φέρουν και την ευθύνη για την εκκίνηση της διαδικασίας ασύλου. Εκτός αυτού οι προτάσεις εισηγούνται, τα κράτη-μέλη να έχουν κοινά στάνταρτ για το χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου και το εύρος των παροχών προς τους πρόσφυγες.

Στο σχέδιο προβλέπεται επίσης να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για Θέματα Ασύλου (EASO) κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Μελλοντικά η EASO θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει κατά πόσο εφαρμόζεται το δίκαιο περί ασύλου.

Νομικές συνέπειες για χώρες που δεν δέχονται μετανάστες

Στο ίδιο περιοδικό ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, προειδοποιεί με νομικές συνέπειες εκείνα τα κράτη-μέλη που δεν εφαρμόζουν την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες. Με αυτό τον έμμεσο τρόπο ο κ. Στάινμαϊερ υποδεικνύει τη διαδικασία επί παραβάσει που μπορεί να κινήσει η Κομισιόν, αλλά και αγωγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όπως επισημαίνει, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Η αρχή αυτή ισχύει και στην περίπτωση της κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Στάινμαϊερ υποστηρίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ανοίγοντας και τα κεφάλαια που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως δηλώνει, δεν είναι σίγουρος αν η ίδια η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα αν επιδιώκει την ένταξή της στην Ε.Ε.

600.000 πρόσφυγες έφτασαν στη Αυστρία από τον Σεπτέμβρη

Σε 600.000 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που έχουν φτάσει στην Αυστρία από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τη συντριπτική πλειονότητα από αυτούς να έχουν μόνον διέλθει από τη χώρα, συνεχίζοντας κυρίως για τη Γερμανία αλλά και τη Σουηδία, ως χώρες τελικού προορισμού τους.

Σύμφωνα με τα «ανεπεξέργαστα» στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή το βράδυ στη δημοσιότητα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, μέσα στο 2015 συνολικά 85.000 άνθρωποι φέρονται να υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, αλλά από τον αριθμό αυτό δεν έχουν αφαιρεθεί οι περιπτώσεις ενδεχόμενης διπλής καταχώρισης αιτήσεων.

Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή