Η «μάχη» της ΝΔ: Το μεγάλο στοίχημα των εκλογών, οι θέσεις των υποψηφίων και η «θύελλα» Καραμανλή

Η «μάχη» της ΝΔ: Το μεγάλο στοίχημα των εκλογών, οι θέσεις των υποψηφίων και η «θύελλα» Καραμανλή
Sooc

Με τη ΝΔ να αποσκοπεί στο να «ξεπλύνει» την ντροπή του φιάσκου των εσωκομματικών εκλογών, πραγματοποιώντας τις με επιτυχία την Κυριακή, η ένταση στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης δείχνει να έχει κορυφωθεί, ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα των παρεμβάσεων από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Με το άνοιγμα της κάλπης να είναι θέμα ωρών, το ζήτημα το οποίο μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν τα περί «γραμμής επικοινωνίας» Καραμανλή- Τσίπρα, με την πλευρά Καραμανλή να ξεκαθαρίζει ότι υπήρξε μόλις μια επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της Ευρωζώνης – μια παρέμβαση η οποία παρουσιάστηκε ως αντίβαρο στις πιέσεις Λαφαζάνη- Κωνσταντοπούλου για ρήξη. Επίσης, φαίνονται να τηρούνται αποστάσεις από τις δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου περί «ηγετικών χαρακτηριστικών» του Αλέξη Τσίπρα και κινδύνου διάσπασης της ΝΔ, που χαρακτηρίζονται ως προσωπικές του απόψεις.

Το εν λόγω θέμα απασχόλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, εντόνως τους υποψηφίους για την προεδρία της ΝΔ, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να δηλώνει στο Βήμα FM ότι «εάν ο κ. Τσίπρας πήρε τον κ. Καραμανλή ή μίλησε μαζί του και ο κ. Καραμανλής του άλλαξε άποψη, σημαίνει ότι το άπειρο παιδί πήρε τον έμπειρο, γιατί η εμπειρία δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται. Κατακτάται με την ηλικία. Αρα, το άπειρο παιδί, την ώρα που καιγόταν η χώρα, μίλησε με τον έμπειρο και έμεινε, κατά συνέπεια, η χώρα στην Ευρώπη και τον Σεπτέμβριο έφυγε και ο φόβος που υπήρχε τον Γενάρη ότι θα μας βγάλει από το ευρώ και την Ευρώπη. Αν λοιπόν η χώρα πάει στα βράχια και ο κ. Τσίπρας θέλει να παίρνει τη γνώμη του κ. Καραμανλή, καλώς έκανε. Και αν ο κ. Καραμανλής τον επηρέασε, ακόμα καλύτερα για τη χώρα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας και συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον Alpha ότι προτιμά όλα να λέγονται δημόσια, καθώς «παρασκηνιακές επαφές» που μπορεί να υπάρχουν δεν βοηθούν τη ΝΔ, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στον Βήμα FM, επεσήμανε ότι όσοι πρώην συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού «προσπαθούν να δημιουργήσουν κύκλους, τετράγωνα και ρόμβους επειδή σήμερα βρίσκονται κοντά σε κάποιον υποψήφιο» κάνουν κακό στην παράταξη και στον Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε στον Alpha ότι δεν είναι κακό ένας πρώην πρωθυπουργός να επικοινωνεί με τον νυν πρωθυπουργό. «Καθόλου, το αντίθετο, είναι επιβεβλημένο» τόνισε.

Από πλευράς του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε ξεκάθαρες τοποθετήσεις από τη λεγόμενη «καραμανλική πτέρυγα» (από την οποία ζήτησε να «βγει να το λήξει»), χαρακτηρίζοντας ατυχείς τις δηλώσεις Ρουσόπουλου. Γενικότερα, ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει τη γραμμή της έντονης πολεμικής προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας στο Mega ότι θέλει να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία θεωρεί «χαμένο χρόνο» για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν φτιάχνεται με τον Τσίπρα στην εξουσία» σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στις επικοινωνίες Τσίπρα- Καραμανλή, είπε ότι είναι «άλλο να μιλάνε σε διαρκή χρόνο και άλλο να έχουν μιλήσει διαφορές».

Σημειώνεται πάντως πως, όπως αναφέρει το Mega, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ερωτηθέντες σχετικά, αναφέρουν ότι είναι φυσιολογικό, αν καταστεί αναγκαίο για λόγους εθνικού συμφέροντος, ένας πρωθυπουργός να συνομιλήσει με έναν πρώην πρωθυπουργό.

Από τη στιγμή που πλέον δόθηκαν οι τεχνικές διαβεβαιώσεις στους εκπροσώπους των 4 υποψηφίων, ότι όλα κατά την εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής 20 Δεκεμβρίου, θα κυλήσουν ομαλά, πλέον η αριθμολογνεία και το παρσκήνιο από τις συνεχείς παρεμβάσεις στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που κυριαρχούν στη Συγγρού.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκαν όλες οι τεχνικές δοκιμές από τη Vodafone και όπου κρίθηκε σκόπιμο έγιναν αλλαγές και ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων κ.κ Γεωργιάδη, Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα. Πολλοί πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών κάποιοι εκ των οποίων έχουν και εμπειρία από την εκλογική διαδικασία του 2009, μιλούν για μια πιο αξιόπιστη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών, θα θεωρηθεί ως επιτυχία αν η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία προσεγγίσει ή και ξεπεράσει τις 300.000 πολιτών. Ωστόσο, υπάρχει και το σενάριο έκπληξης που, εκτιμά ότι η συμμετοχή μπορεί να φτάσει και τις 400.000- μια μαζικότητα που μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Δημοφιλή