ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2015 17:57 EET | Updated 20/12/2015 20:26 EET

Podemos, Σοσιαλιστές και αριστερά κόμματα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των εδρών

David Ramos via Getty Images
BARCELONA, SPAIN - DECEMBER 20: Podemos (We Can) supporters cheer at the first exit poll results on December 20, 2015 in Madrid, Spain. Spaniards went to the polls today to vote for 350 members of the parliament and 208 senators. For the first time since 1982, the two traditional Spanish political parties, right-wing Partido Popular (People's Party) and centre-left wing Partido Socialista Obrero Espanol PSOE (Spanish Socialist Workers' Party), held a tight election race with two new contenders, Ciudadanos (Citizens) and Podemos (We Can) attracting right-leaning and left-leaning voters respectively. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Tέλος στον 35ετή δικομματισμό της Ισπανίας έφεραν οι εκλογές στην Ισπανία. Η χώρα πλέον εισέρχεται στην εποχή της ρευστότητας και των κυβερνήσεων συνεργασίας, καθώς με βάση το 63% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων κανένα κόμμα, ούτε και το πρώτο -το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) κατορθώνει να συγκεντρώσει την απαραίτητη αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, το ΡΡ συγκεντρώνει 125 έδρες, οι Σοσιαλιστές (PSOE) 94, οι Podemos 41 και με τις 29 των τοπικών συνεργαζόμενων συνδυασμών στις Αυτονομίες φθάνουν τις 70, ενώ οι Θιουδαδάνος (Πολίτες) καρπούνται 34. Η Ενωμένη Αριστερά φαίνεται πως αντέχει εκλογικά, με απώλειες όμως, και θα έχει εκπροσώπηση στη Βουλή με 3-4 έδρες.

Σενάρια για την επόμενη μέρα

Το αποτέλεσμα καθιστά αδύνατα τα σενάρια, που προεκλογικά διατυπώνονταν για εύκολες και προφανείς συμμαχίες μεταξύ συγγενών ιδεολογικά χώρων (ΡΡ + Θιουδαδάνος, ή PSOE + Podemos) σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου.

Ομάδα αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας, μετά τη καταμέτρηση άνω του 80 των ψήφων.Το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 123 έδρες, ενώ οι Ciudadanos, και πιθανοί εταίροι του, 31 έδρες. Προηγούμενες εκτιμήσεις ήθελαν το κόμμα να έρχεται δεύτερο, συγκεντρώνοντας το 21,7% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, απαιτείται η συνεργασία τριών κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, αποκλείετα το ενδεχόμενο συνεργασίας Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών.

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει διακομματική συνεργασία με ζητούμενο τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης, ωστόσο σύσσωμα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν ταχθεί, προεκλογικά τουλάχιστον, κατά της συμμετοχής τους σε συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα.

Κρίσιμες εκλογές - Τέλος του δικομματισμού

Πρόκειται ίσως για τις πιο κρίσιμες εκλογές της χώρας, καθώς νεοπαγή κόμματα αμφισβητούν την κυριαρχία του δικομματισμού, με τους αναλυτές να προβλέπουν είτε μια νέα περίοδο πολυκομματικών κυβερνήσεων και συναινετικών πολιτικών, ή μια περίοδο πολιτικής αστάθειας.

«Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία των Podemos Ινίγο Ερεχόν.

Αλέξης Τσίπρας: Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία

Τα εκλογικά αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών σχολίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μεγάλη συμμετοχή

Στο 72% κυμάνθηκε η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες της Κυριακής, αυξημένη σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2011 (69%), σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας

Το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας διαφέρει από το ελληνικό, καθώς η συγκέντρωση μεγάλου ποσοστού ψήφων δεν μεταφράζεται πάντοτε σε έδρες. Πιο συγκεκριμένα, το εκλογικό σύστημα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοούνται οι μικρές εκλογικές περιφέρειες.

Διαβάστε επίσης:

Οι Ισπανοί στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Blog Παύλου Τσίμα: Όταν η Ευρώπη ψηφίζει: 2015

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις εκλογές στην Ισπανία

Sponsored Post