ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2015 14:23 EET | Updated 20/12/2015 14:23 EET

Το μυστήριο με την εξαφάνιση του νούμερο ένα καταζητούμενου της Ευρώπης

Youtube. Rt

Καταζητείται σε Ευρώπη και Μαρόκο, έχει προβληματίσει τις βελγικές και γαλλικές αρχές, οι συγγενείς του τον καλούν να παραδοθεί, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η τύχη του. Ο λόγος για τον 26χρονο Βέλγο μαροκινής καταγωγής, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, όμως τελευταία στιγμή αποφάσισε να αποδεσμευτεί από τα εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στα ρούχα του και να διαφύγει. Σήμερα, αποτελεί τον νούμερο ένα καταζητούμενο στην Ευρώπη.

Ο Αμπντεσλάμ είναι το μοναδικό μέλος της ομάδας Βέλγων τζιχαντιστών που ταξίδεψαν μέχρι το Παρίσι για να μετατρέψουν την νύχτα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, σε εφιάλτη. Ο ίδιος φέρεται να είχε αγοράσει δεκάδες πυροκροτητές ένα χρόνο πριν την επίθεση. Την ημέρα των επιθέσεων, είχε νοικιάσει ένα αυτοκίνητο με το οποίο οδήγησε τους δράστες του συναυλιακού χώρου Μπατακλάν, όπου σκοτώθηκαν τελικά 130 άνθρωποι.

Αποστολή του ήταν να ανατιναχθεί στον δρόμο έξω από το κτίριο, παίρνοντας μαζί του στον θάνατο δεκάδες ακόμα άτομα. Παρόλα αυτά, το γενετικό του υλικό δεν βρέθηκε ποτέ στο σημείο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, οδοκαθαριστής εντόπισε ζώνη με εκρηκτικά σε προάστιο του Παρισιού. Αμέσως εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του.

Η τύχη του μοναδικού επιζώντα από τον πυρήνα τζιχαντιστών από το προάστιο Μολενμπέκ των Βρυξελλών έχει προβληματίσει τις αρχές. Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις, οι βελγικές αρχές εντόπισαν τον Αμπντεσλάμ στα σύνορα με τη Γαλλία. Είχε επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο φίλων του που είχαν ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι τα ξημερώματα του Σαββάτου για να τον βοηθήσουν να διαφύγει.

Οι αρχές συνέλαβαν όσους επέβαιναν στο αυτοκίνητο, όμως, δίχως να έχουν ακόμη αποδεικτικά στοιχεία που να τους συνδέουν με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τους άφησαν ελεύθερους. Όταν τελικά οι δράστες ταυτοποιήθηκαν, ήταν πλέον αργά. Ο Αμπντεσλάμ είχε γίνει άφαντος.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονταν σχεδόν επί μία εβδομάδα σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου τέσσερα. Ο στρατός είχε βγει στους δρόμους και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έκανε εφόδους σε σπίτια ατόμων που συνδέονταν με τον Αμπντεσλάμ στο Μολενμπέκ. Συνελήφθησαν περισσότερα από 20 άτομα.

Σύμφωνα με τον Independent, ο τελευταίος άνδρας που φέρεται αν είδε τον Αμπντεσλάμ είναι ο Ali Oulkaldi. Ο τελευταίος, ο οποίος δεν συνδέεται με την τρομοκρατία, ισχυρίζεται ότι είδε τον 26χρονο να δείχνει μετανιωμένος που συμμετείχε στις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμπντεσλάμ σκεφτόταν να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του για να μην μπορούν να τον αναγνωρίσουν.

Την ίδια στιγμή, οι βελγικές αρχές επισημαίνουν ότι ο Αμπντεσλάμ δεν βρίσκεται πλέον στο Βέλγιο. Στις 11 Δεκεμβρίου, οι αρχές του Μαρόκου εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Το μυστήριο της εξαφάνισης του Αμπντεσλάμ όμως ίσως να κρύβει κάτι πολύ διαφορετικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 26χρονος τζιχαντιστής εκτιμάται ότι κρύβεται από τους ομοϊδεάτες του. Αποστολή του ήταν να κάνει Istishhad (επίθεση αυτοκτονίας) και να γίνει shahid (μάρτυρας του Αλλάχ). Οι τζιχαντιστές όμως σπανίως συγχωρούν την προδοσία.