Πρωτιά Μεϊμαράκη, δεύτερος ο Μητσοτάκης - Στις 10 Ιανουαρίου ο β' γύρος των εκλογών της ΝΔ

Πρωτιά Μεϊμαράκη, δεύτερος ο Μητσοτάκης - Στις 10 Ιανουαρίου ο β' γύρος των εκλογών της ΝΔ
Sooc

Προβάδισμα Ευάγγελου Μεϊμαράκη και δεύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη βγάζει η κάλπη της ΝΔ σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, με τα επίσημα αποτελέσματα να αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα.

Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι βάσει καταστατικού, είναι απαραίτητη η σύγκριση των παραδοσιακών φαξ από τα εκλογικά κέντρα, με τα ηλεκτρονικά αποτελέσματα.

Οι δύο μονομάχοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία της ΝΔ στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στις 10 Ιανουαρίου. Όλα θα κριθούν πλέον από τις συμμαχίες.

Από την ροή των αποτελεσμάτων μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας προέκυπτε ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι πρώτος, αλλά χωρίς να αγγίζει το 50% που θα του επέτρεπε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως φαίνεται να ξεπερνά το 40%. Δεύτερος είναι ο κ. Μητσοτάκης που πλησιάζει το 30% και τρίτος ο Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Άδωνι Γεωργιάδη να τερματίζει την κούρσα τέταρτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που έκανε δήλωση, προαναγγέλλοντας ότι περνά στον β' γύρο. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με δήλωσή του συνεχάρη τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρώτη και δεύτερη θέση που κατέλαβαν.

Συμμετοχή

Αναφορικά με τη συμμετοχή, ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών. Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες από τις 7.15 το πρωί και η διαδικασία πήρε παράταση μιας ώρας (μέχρι τις 8 το βράδυ) για να μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι. Σε αρκετά εκλογικά κέντρα σχηματίστηκαν ουρές. Η προσέλευση έφτασε τα 400.000 άτομα.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι στις εκλογές του 2009, είχαν ψηφίσει συνολικά 781.136 άτομα.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε συγκεντρώσει 386.400 ψήφους που αντιστοιχούν στο 50,66% των ψήφων και η Ντόρα Μπακογιάννη 306.425 ψήφους (ποσοστό 39,72%). Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συγκέντρωσε 78.770 ψήφους, δηλαδή το 10,22%.

Διαβάστε πως κάλυψε η HuffPost Greece την εκλογική αναμέτρηση στη ΝΔ σε μορφή LiveBlog

Δημοφιλή