Εκλογές Ισπανία: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Εκλογές Ισπανία: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
AFP

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία αναδεικνύουν ως πρώτη δύναμη το Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι (26,8%). Οι συντηρητικοί ωστόσο χάνουν την πλειοψηφία που διέθεταν στο κοινοβούλιο,αναφέρει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω στις 03:30 ώρα Ελλάδος μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

Για πρώτη φορά εισέρχονται στο κοινοβούλιο το αριστερό κίνημα των Podemos, που τάσσεται κατά της λιτότητας και θεωρείται αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, τερματίζοντας την περίοδο του δικομματισμού στη χώρα, που ξεκίνησε με τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 1982 και τη νίκη των σοσιαλιστών του Φελίπε Γκονζάλες.

Η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνησή του, όπως και ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε όσον αφορά το κόμμα του ευνόησαν την ανάδειξη των δύο νέων κινημάτων του Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και των φιλελεύθερων Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες -20 λιγότερες απ'ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011-, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μετά τη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι οι διαδικασία θα είναι δύσκολη μιας και κανένα κόμμα δεν αποκάλυψε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα τα σχέδιά του για μετεκλογικές συνεργασίες.

Οικονομικοί κύκλοι πάντως δείχνουν να προτιμούν μια κεντροδεξιά κυβέρνηση αποτελούμενη από τους συντηρητικούς και τους Ciudadanos. O πρόεδρος των φιλελευθέρων Αλμπερτ Ριβέρα είχε ωστόσο ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι το κόμμα του δεν ψηφίσει για πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι. Οι Cuidadanos δεν θα επιδιώξουν συνεργασία, όπως όλα δείχνουν ούτε με τους σοσιαλιστές. Την ίδια στιγμή τα exit poll δείχνουν ότι είναι δύσκολη έως αδύνατη μια συγκυβέρνηση Podemos και Ciudadanos. Όπως και να έχει πάντως ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι μια δύσκολη και ίσως και χρονοβόρα διαδικασία.

Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, δηλώνει ο Ραχόι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα χτίσει πάνω στα επιτεύγματα που έχει θεμελιώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόμμα του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Μαδρίτη σε υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν, ο Ραχόι είπε ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές όπου κανένα κόμμα δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 123 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 90 έδρες, και ακολουθούν το Podemos με 69 έδρες και οι Ciudadanos με 40 έδρες.

Στην αρχή της εκλογικής βραδιάς, exit poll της δημόσιας τηλεόρασης έδινε στο Podemos τη δεύτερη θέση, τοποθετώντας το μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, διευκρινίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο ένα κόμμα, πρέπει να έχει 176 έδρες.

Noche electoral

Δημοφιλή