Τσίπρας: Θα αναγράφεται ο όρος Παλαιστίνη αντί Παλαιστινιακής αρχής σε όλα τα ελληνικά έγγραφα

Τσίπρας: Θα αναγράφεται ο όρος Παλαιστίνη αντί Παλαιστινιακής αρχής σε όλα τα ελληνικά έγγραφα
Eurokinissi

«Η Ελλάδα έχει δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις και να παίζει εποικοδομητικό ρόλο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας μπορεί να είναι πυλώνας σταθερότητας και γέφυρας διαλόγου στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη τόνισε πως η χώρα μας δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης για τη δημιουργία ενός βιώσιμου ενιαίου εδαφικά Παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Επιπλέον ανακοίνωσε ακόμη ότι από εδώ και στο εξής στα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους θα χρησιμοποιείται ο όρος Παλαιστίνη και όχι ο όρος Παλαιστινιακή Αρχή.

Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα καθυστερεί την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, ο πρωθυπουργός απάντησε Η Ελλάδα θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος.

«Ώς τότε, εμείς θα κρίνουμε πώς η Ελλάδα θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος» είπε.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε πως οι δύο πλευρές καταδίκασαν την τρομοκρατία, ενώ συμφώνησαν ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, και η Ελλάδα να γίνει η πύλη για την μεταφορά τους στην Ευρώπη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας -Ισραήλ. Με την δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν συμφωνεί με την δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας.

Νωρίτερα ο κ. Αμπάς έκανε λόγο για ιστορικές σχέσεις και πως έχουμε πολλά κοινά στοιχεία που μας δένουν. «Και θα έλεγα ότι έχετε βάλει το χέρι σας επί τον τύπον των ήλων όταν είπατε για την ανάγκη επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος προκειμένου να επιλυθούν και άλλα προβλήματα» είπε.

Πρόσθεσε δε πως «εάν λυθεί το Παλαιστινιακό πρόβλημα θα λυθεί και πρόβλημα της τρομοκρατίας που μας περικυκλώνει όλους πλέον. Είμαστε υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης και της πολιτικής επίλυσης όλων των προβλημάτων που ζούμε, στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές».

Δημοφιλή