Αποσύρονται 32 στελέχη της Frontex μετά από εντοπισμό ιχνών αμιάντου στο κέντρο καταγραφής Χίου

Αποσύρονται 32 στελέχη της Frontex μετά από εντοπισμό ιχνών αμιάντου στο κέντρο καταγραφής Χίου
Eurokinissi

Η Frontex απέσυρε 32 στελέχη της από την Χίο, καθώς υπήρξε φόβος παρουσίας αμιάντου στο κτίριο του κέντρου καταγραφής στα Ταμπάκικα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, εντοπίστηκαν ίχνη αμιάντου στην οροφή του παλαιού εργοστασίου όπου στεγάζεται το κέντρο καταγραφής.

«Η Frontex είναι υπεύθυνη για την υγεία και την ασφάλεια των στελεχών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να εργάζονται για πολλές ώρες κάθε μέρα στο παρόν κέντρο καταγραφής στην Χίο μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για πιθανή μόλυνση από αμίαντο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Frontex, Fabrice Leggeri.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frontex, οι διαδικασίες καταγραφής θα συνεχιστούν μετά την δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων ή εάν έλεγχοι δείξουν ότι ο αέρας μέσα στις παρούσες εγκαταστάσεις δεν είναι μολυσμένος.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η έκθεση σε αναπνεύσιμες ίνες αμιάντου (διαμέτρου μικρότερης των 3μm), είναι δυνατόν να προκαλέσει διάμεσο πνευμονική ίωση (αμιάντωση) που οδηγεί στο καρκίνο του πνεύμονα. Για τον λόγο αυτό η κοινοτική νομοθεσία έχει κατατάξει τον αμίαντο στην κατηγορία των επικινδύνων υλικών και συνιστά την σταδιακή απομάκρυνσή του.

Δημοφιλή