ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2015 05:43 EET | Updated 23/12/2015 05:44 EET

Συνάντηση Μαριάνο Ραχόι - Πέδρο Σάντσεθ για σχηματισμό κυβέρνησης

PIERRE-PHILIPPE MARCOU via Getty Images
Spanish Prime Minister Mariano Rajoy (R) and the leader of Spanish Socialist Party (PSOE) Pedro Sanchez chat together at Moncloa palace in Madrid on November 10, 2015. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU (Photo credit should read PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Getty Images)

Ο επικεφαλής της απερχόμενης ισπανικής κυβέρνησης, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι, θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ραχόι.

«Ο Μαριάνο Ραχόι και ο Πέδρο Σάντσεθ θα συναντηθούν στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) στη Μονκλόα (την έδρα της κυβέρνησης), για πρώτη φορά μετά τις γενικές εκλογές» της Κυριακής, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις βουλευτικές εκλογές το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι παρέμεινε πρώτο κόμμα στη χώρα (28,7% των ψήφων, 123 έδρες), όμως έχασε την απόλυτη πλειοψηφία (176 βουλευτές σε σύνολο 350) την οποία διέθετε στην κάτω βουλή. Ο Ραχόι πρότεινε στη συνέχεια «έναν διάλογο» στα άλλα κόμματα «για να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση».

Η δυναμική είσοδος στο κοινοβούλιο δύο νέων κομμάτων, των Podemos (ριζοσπαστική αριστερά) και Ciudadanos (φιλελεύθεροι), απαιτεί συμμαχίες τουλάχιστον σιωπηρές προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των βουλευτών.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μαριάνο Ραχόι πρέπει να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο αποχής από το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του οποίου ηγείται ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος μπορεί να του φράξει τον δρόμο καταψηφίζοντάς τον.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ)