ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/12/2015 06:37 EET | Updated 23/12/2015 08:57 EET

Τσίπρας: «Κόκκινη» γραμμή το Ασφαλιστικό

Eurokinissi

Ως «κόκκινη» γραμμή χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα Τετάρτη στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2015.

«Το ασφαλιστικό είναι η κόκκινη γραμμή μας, είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων» είπε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη δέσμευσή της και καταθέτει στη Βουλή την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ανέφερε, δε, ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν την «πηγή» της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.

Οι 11 νομοθετικές δράσεις του α' εξαμήνου 2016

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σημειώνοντας ότι «καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται».

Ακόμη ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε 11 δράσεις της κυβέρνησης που θα δώσουν τον τόνο των εξελίξεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.

1η δράση: Εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα γιατί θέλει να προχωρήσει συναινετικά, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει συναίνεση «εμείς θα προχωρήσουμε». «Θα προχωρήσουμε επιδιώκονντας τη συναίνεση των κομμάτων ώστε υπάρξει νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ, όμως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, στη βούληση του λαού να ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο. Θα χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα νομικά εργαλεία σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε. Ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη και θα είναι μια διαδικασία αδιάβλητη κατά την οποία θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον ώστε να μπει μια τάξη και να εισρεύσουν χρήματα στον δημόσιο ταμείο.

2η δράση: Η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου τον Γενάρη. Θα επιδοτεί κατά προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και τις καινοτομίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες. Εντός του Γενάρη θα μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο με στόχο να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.

3η δράση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης, επιλογής προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

4η δράση: Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και η προώθηση μεγάλης μεταρρύθμισης στον χώρο της Υγείας, με τη θεσμοθέτηση ενός νέου καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

5η δράση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που προγραμματίζεται να γίνει τον Φλεβάρη.

6η δράση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Έρευνα που αλλάζει τους τρόπους χρηματοδότησης της, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο.

7η δράση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή των ιδιωτικών και δημόσιων έργων, που αλλάζει ριζικά το τοπίο των έργων. Κρίσιμο κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι και η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων δημόσιων έργων που είχαν βαλτώσει.

8η δράση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανάθεση και εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων, που εισάγει τον σαφή διαχωρισμό των δημόσιων έργων από τις προμήθειες και τις μελέτες τεχνικών έργων από την παροχή υπηρεσιών. Και ένα ενιαίο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων με ηλεκτρονικά συστήματα δημοπρασιών, παρακολούθησης και διαφάνειας.

9η δράση: Η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.

10η δράση: Έκδοση της ΚΥΑ μέχρι τον Φεβρουάριο για τον καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει να έχει το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών και το σύστημα εντοπισμού GPS στα πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων, «ώστε να είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και το λαθρεμπόριο των καυσίμων».

11η δράση: Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, θα έρθει κατά προτεραιότητα προς ψήφιση τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού. «Αν δεν το κάνουν έχουμε τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, η κυβέρνηση, με νόμο, θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μία συμπαγή και αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που δεσμεύεται από την καθαρή εντολή του λαού στις 20 Σεπτεμβρίου, εντολή για να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)