Η νέα λίστα Φαλτσιανί στα χέρια της κυβέρνησης - Επόμενο βήμα του Μαξίμου η νομιμοποίηση της λίστας με τις 500.000 συναλλαγές

Η νέα λίστα Φαλτσιανί στα χέρια της κυβέρνησης - Επόμενο βήμα του Μαξίμου η νομιμοποίηση της λίστας με τις 500.000 συναλλαγές
Sooc

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου παρέλαβε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου, το USB από τον «ιδιοκτήτη» της λίστα Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί. Η συνάντηση έγινε στο Παρίσι, όπου ο κ. Καλογήρου μετέβη από τις Βρυξέλλες όπου την ίδια ώρα διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον Φαλτσιανί, στο στικάκι περιλαμβάνονται 500.000 συναλλαγές που έγιναν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία. Λέγεται μάλιστα ότι είναι υλικό που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Μιχάλης Καλογήρου δεν επέστρεψε στην Αθήνα, αλλά μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό για τη συνάντηση και το αντικείμενό της. Η εντολή που του εδόθη είναι να ενημερώσει την ελληνική Δικαιοσύνη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο κ. Καλογήρου ζήτησε να καταθέσει στους εισαγγελείς και τους παρέδωσε το υλικό Φαλτσιανί.

Η επόμενη ενέργεια της κυβέρνησης είναι να «νομιμοποιήσει» την λίστα με τις 500.000 συναλλαγές. Την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης στην οποία αναφέρεται ότι υλικό που έχει αποκτηθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς και τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς ακόμη και με μη νόμιμο τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο στην ανάκριση, αλλά και στη δίκη. Ουσιαστικά, νομιμοποιούνται όλες οι λίστες φοροδιαφυγής, καθώς και άλλα αποδεικτικά μέσα κατά της κακουργηματικής φοροδιαφυγής και διαφθοράς τα οποία αποκτήθηκαν με παράνομες πράξεις (π.χ. υποκλοπή λιστών από τράπεζες, όπως η λίστα Λαγκάρντ). Πλέον αν μία υπόθεση φτάσει στην ακροαματική διαδικασία ο κατηγορούμενος δεν θα μπορεί να ισχυριστεί μη μονιμότητα απόκτησης των στοιχείων.

Η τροπολογία, που λύνει τα χέρια των δικαστικών, ψηφίσθηκε και μόνο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αντέδρασε ισχυριζόμενος ότι «αυτό που συμβαίνει είναι αδικαιολόγητο» και ότι καταργείται το κράτος δικαίου.

Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Δημοφιλή